Szaftos japán csirkegolyó ragacsos mázzal: grillen sütve a legfinomabb

japánhúsgolyó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egészen különleges ez a japán recept, a húsgolyó is ízekben gazdag lesz, de valójában a máz teszi fel az i-re a pontot.

Ahogyan fasírt is számtalan módon készülhet – töltve, mázzal, zöldfűszerekkel –, úgy a húsgolyónak is rengeteg változata létezik.

A japán verzió, a tsukune, attól különleges, hogy darált csirkecomb az alapja, illetve fűszerezésében is eltér az általunk megszokottól, ugyanis gyömbér, szójaszósz és a japánok híres itala, szaké ízesíti. Ha nem tudod beszerezni ezt az alkoholt, sherryvel vagy mirinnel helyettesítheted, ha pedig minden kötél szakad, rizsecetet keverj össze egy kevés vízzel, azzal pótold.

Mivel csirkecomb az alapja, szaftos lesz, de csirkemellből is elkészíthető, viszont akkor mindenképp adj hozzá darált csirkebőrt is, hogy meglegyen benne a zsiradék. 

A kész húsgolyót a máz koronázza meg, ez szójaszószból, mirinből és cukorból áll össze, és a grillen sül rá a tsukune-ra. Ha nincs mirined, avagy rizsborod, ahelyett is használhatsz rizsecetet, de akkor egy picit emeld meg a cukor mennyiségét is, hogy pótold az édes ízeket.

Japán csirkegolyó ragacsos mázzal

japánhúsgolyó

Hozzávalók 24 darabhoz

Húsgolyó:

  • 500 gramm csirkecombfilé (bőr nélkül)
  • 0.5 tk
  • 1 darab tojás
  • 1 kis fej salottahagyma
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 tk szójaszósz
  • 1.5 ek keményítő
  • 1.5 ek szaké (vagy sherry, vagy mirin)

Máz:

  • 40 ml szójaszósz
  • 40 ml mirin (rizsbor)
  • 1 tk cukor
Recept idők

Elkészítés:

A szósz hozzávalóit tegyük egy kis lábasba, melegítsük össze. Amikor forr, vegyük kicsire a lángot, majd gyöngyözve főzzük 4-5 percig, míg a felére redukálódik.

A csirkecombfilét daráljuk le, vagy aprítógéppel vágjuk egészen apróra, szinte pépesre. Adjuk hozzá a sót.

A hagymát pucoljuk meg, reszeljük le. 

A szakén kívül adjunk miden hozzávalót a húshoz, dolgozzuk egybe a masszát. Adjunk hozzá kb. 1 evőkanálnyi szakét, nem biztos, hogy mindre szükség lesz, ha nagyon puha, nehezen formázható a massza, ne öntsük bele az összeset.

Forraljunk bő vizet egy lábasban. 

Formázzunk golyókat a húsmasszából, majd dobjuk őket a lobogó vízbe, főzzük őket 5-7 percig, míg belül is átfőnek. Valószínűleg, több adagban kell majd főzni. Amikor feljönnek a víz felszínére, készen vannak.

Forrósítsuk fel a grillt magas fokozaton, olajozzuk le a rácsot. Húzzunk 3-4 golyót egy nyársra, kenjük le őket a szójás-mirines szósszal, majd tegyük a forró grillre. Oldalanként 1-2 percig süssük, míg a máz szépen rápirul a külsejére. Ha szükséges, közben kenegessük a mázzal.

Rögtön, melegen kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük