Klasszikus ecetes uborkasaláta jó sok tejföllel: mamaféle recept szerint
Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, ez a hagyományos recept sosem megy ki a divatból, mindenféle ragu és sült hús tökéletes kiegészítője.
Az uborkasaláta nagy kedvenc, mely többféle recept szerint kipróbálható. Érdemes a hazai ecetes és a tzatziki mellett más változatokban is letesztelni. Az egyik ilyen a japán uborkasaláta, mely egyszerűen összedobható, az íze azonban kicsit sem szerény.
A japán uborkasaláta rizsecettel, szójaszósszal, cukorral és pirított szezámmaggal készül. A frissítő köretet érdemes egy kicsit pikánssá varázsolni, chilipehellyel vagy finomra aprított chilipaprikával. A saláta hidegen az igazi, tálalás előtt néhány órával ajánlott elkészíteni, és hűtőben tárolni, mert úgy szépen összeérnek az ízek.
Az uborkát alaposan mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. Ezután szórjuk meg sóval, és hagyjuk így állni 8-10 percet.
A rizsecetet keverjük össze a szójaszósszal és a cukorral.
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk le.
A lesózott uborka engedett levét nyomkodjuk ki.
Az uborkához adjuk hozzá a szezámmagot és a rizsecetes keveréket, ha szeretnénk, chilivel is szórjuk meg, majd keverjük össze.
A salátát fedjük le, és tároljuk hűtőben tálalásig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu