Klasszikus ecetes uborkasaláta jó sok tejföllel: mamaféle recept szerint

tejfolos-uborkasalata2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, ez a hagyományos recept sosem megy ki a divatból, mindenféle ragu és sült hús tökéletes kiegészítője.

Kevés jobb dolog létezik a mamaféle tejfölös uborkasalátánál, nálunk a vasárnapi ebédek kötelező résztvevője volt az asztalon, ecetesen-cukrosan, ahogyan azt kell. Pörköltek, raguk, de rántott hús mellé is tökéletes, mindent feldob, és jól behűtve különösen jólesik nyáron. 

Az alaprecept nagyon egyszerű, és könnyedén ízlésre szabható, a cukrot és az ecetet a saját szájízed szerint adagolhatod. Fontos, hogy ecetből ne a maró 20%-ossal, maximum 10%-ossal dolgozz, de a még finomabb eredményért akár fehérborecetet is használhatsz. 

Ha a nagy melegben félsz, hogy megromlik a saláta, a tejfölt csak tálalás előtt keverd vele össze. 

Tejfölös, ecetes uborkasaláta

tejfolos-uborkasalata

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 db kígyóuborka
  • 1 tk
  • 2 ek ecet (10%-os)
  • 2 ek cukor
  • 15 dkg tejföl
  • 2 kis gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Az uborkát alaposan mossuk meg, majd gyaluljuk le. Sózzuk meg, majd hagyjuk állni kb. 20 percet.

Közben keverjük össze az ecetet és a cukrot. 

Ha az uborka levet eresztett, öntsük rá a cukros-ecetes öntetet. (Így nincs szükség vízre.) Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és a tejfölt is, keverjük össze.

Tegyük a hűtőbe tálalásig.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük