Jegestea angol verzióban: latte helyett is tökéletes
Próbáld ki a teát angolosan, tejjel keverve, amely hidegen és melegen is isteni, tökéletes napindító.
A házi szörpök – legyen az levendula vagy menta – mind szuper frissítők, azonban egy forró nyári napon nincs párja a jegesteának. Hátránya, hogy rengeteg idő, mire a kész tea lehűl és kortyolni lehet, ráadásul hiába készítesz belőle egy kancsóval, pillanatok alatt elfogy.
Szerencsére erre is van megoldás: ha koncentrátumot, szirupot főzöl belőle, sokáig élvezheted, és pillanatok alatt dobhatsz össze egy pohár hideg italt. Az alapja hasonló, mint bármilyen szörpnek: egy cukorszirupot kell készíteni hozzá, majd ebben ázik és hűl ki a teafilter.
A teafilter bármilyen lehet, amit kedvelsz, de a nyárra való tekintettel mi most a gyümölcstea mellett döntöttünk. Egy bögre szirup nagyjából 5 bögre vízhez elegendő, de érdemes ízlés szerint adagolni. Citromszeletekkel kínáld.
A cukrot és a vizet tegyük egy lábasba, alacsony lángon melegítsük össze, míg a cukor teljesen el nem olvad.
A teafilterekről távolítsuk el a papírcímkéket. Tegyük a filtereket a cukorszirupba, majd forrásig melegítsük.
Ekkor vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk benne a teafiltereket addig, míg a szirup ki nem hűl.
Ha kihűlt, vegyük ki belőle a filtereket. Töltsük a szirupot légmentesen zárható üvegbe, majd tegyük a hűtőbe. Nagyjából 2-3 hétig áll el.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu