
Pihe-puha epres piskóta: a habkönnyű tésztába túró is kerül
Az illatos piros eperszemekből elképesztően finom sütemények készülhetnek, melyekből biztos a repeta, ez a finomság is ilyen.
Gyönyörű és nagyon finom ez a joghurtos epertorta, ami garantáltan a kedvenceddé válik, ha megkóstolod. A desszertcsoda alapja piskóta, ami 10 tojásból készül, így lesz szép magas.
Ebben a receptben az a jó, hogy a mennyiséggel bátran játszhatsz. Ha azt szeretnéd, hogy 3-4 lapból álljon a torta, akkor 10 tojásból alkosd meg. Ha viszont 2 lapból szeretnéd, akkor bőven elég 5 tojás, de egyetlen rétegből is állhat a süti, amelynek a tetejére csak krém és eper kerül.
A piskóta egyik fontos szabálya, hogy ha 2 tojásból készíted, akkor 2 evőkanál cukor és 2 evőkanál liszt szükséges hozzá. Ebből adódóan, ha 5 tojást használsz, akkor ugyanennyi liszt és cukor, 10 tojásnál pedig 10 evőkanállal méricskéld a cukrot és a lisztet.
Piskóta:
A 26 centis tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki kevés vajjal.
A lisztet forgassuk egybe a sóval és sütőporral.
A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgáját a cukorral keverjük fehéredésig.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A tojássárgájához forgassuk hozzá az olajat, a tojásfehérjehabot, majd a lisztes keveréket. Ezután simítsuk a tortaformába, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe.
A piskótát tűpróbáig süssük. (10-20 perc, sütőtől függően akár több is lehet. A piskóta sütése közben arra figyeljünk, hogy a sütési idő első 10 percében ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeeshet.)
A megsült tésztát borítsuk sütőrácsra, és várjuk meg, míg kihűl.
Krém:
A joghurtot a porcukorral, vaníliakivonattal és a citrom reszelt héjával keverjük simára.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a joghurtos krémmel.
Az epret mossuk meg és vágjuk fel tetszés szerint.
Összeállítás:
A piskótát vágjuk 2 vagy 3 részre.
Az egyik lapot helyezzük tálcára, majd kenjük meg tetszés szerint krémmel, utána rakjunk rá epret, amelynek a tetejére megint mehet krém, és ezután kerüljön rá a második piskóta. A második piskóta tetejére ugyanúgy pakoljunk, mint az elsőre (krém, eper, krém és piskóta).
A torta tetejét és oldalát kenjük le a megmaradt krémmel.
Díszítés:
A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá, majd adagoljuk habzsákba. Ezután tetszés szerint dekoráljuk a tortát a habbal és eperrel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu