Zsírban puhára sült és cafatosra tépett hús - A kacsa rilette egyszerűen csodálatos
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
Nagyanyáink is készítettek ilyet, csak ők zsírban eltett húsnak hívták: valójában semmi előkelő nincs ebben.
Amikor egy kedves belvárosi étteremben finom rilette-et ettem pár hete, még nem gondoltam, mennyire aktuális lesz a hústartósítás témája mostanra. Olyan megoldásokon törjük a fejünket folyton, amikkel a lehető legminimálisabbra csökkenthetjük a kijárkálást, hogy ne kelljen boltba menni, vagy ha mégis, ritkán.
Erre az igényre tökéletes válasz ez a recept, amit a franciák előkelő előételnek tálalnak, nálunk pedig nagyon régi hústartósítási módszer volt. Disznóvágáskor egy nagy adag húst sütöttek meg lassan, saját sírjában, így sokáig elállt a hideg kamrában. Itt a különbség voltaképp csak annyi, hogy a kisült húst szétcincáljuk, majd összekeverjük a zsírral, amiben sült. Nagyon finom, sokáig eláll és emellett tuti nem fogunk éhen halni. Savanyúság nagyon jól megy mellé.
Kacsa rilette
Hozzávalók 10 adaghoz
- 500 gramm kacsahús
- só, bors
- szárított zöldfűszerek
- 1.5 deciliter száraz fehérbor
- 30 dekagramm kacsazsír
Elkészítés:
A húst bedörzsöljük sóval, borssal és fűszerekkel. Letakarva behűtjük egy éjszakára.
Másnap femelegítjük a zsírt és a bort. A sütőt előmelegítjük 120 fokon. A húst egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a zsíros-boros keveréket. A sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a hús le nem omlik a csontról - kb 2-3 órán át sütjük.
Kiemeljük a húst, lefejtjük a csontról, a bőrt is eltávolítjuk, majd két villával széthúzogatjuk. Amikor kész, ráöntjük a zsírt, majd alaposan elkeverjük. Kis üvegekbe vagy lefedhető tálakba osztjuk és a hűtőbe tesszük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors