Zsírban puhára sült és cafatosra tépett hús - A kacsa rilette egyszerűen csodálatos

kacsa-rilette cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyanyáink is készítettek ilyet, csak ők zsírban eltett húsnak hívták: valójában semmi előkelő nincs ebben.

Amikor egy kedves belvárosi étteremben finom rilette-et ettem pár hete, még nem gondoltam, mennyire aktuális lesz a hústartósítás témája mostanra. Olyan megoldásokon törjük a fejünket folyton, amikkel a lehető legminimálisabbra csökkenthetjük a kijárkálást, hogy ne kelljen boltba menni, vagy ha mégis, ritkán. 

Erre az igényre tökéletes válasz ez a recept, amit a franciák előkelő előételnek tálalnak, nálunk pedig nagyon régi hústartósítási módszer volt. Disznóvágáskor egy nagy adag húst sütöttek meg lassan, saját sírjában, így sokáig elállt a hideg kamrában. Itt a különbség voltaképp csak annyi, hogy a kisült húst szétcincáljuk, majd összekeverjük a zsírral, amiben sült. Nagyon finom, sokáig eláll és emellett tuti nem fogunk éhen halni. Savanyúság nagyon jól megy mellé.

Kacsa rilette

kacsa-rillette

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 500 gramm kacsahús
  • só, bors
  • szárított zöldfűszerek
  • 1.5 deciliter száraz fehérbor
  • 30 dekagramm kacsazsír
Recept idők

Elkészítés:

A húst bedörzsöljük sóval, borssal és fűszerekkel. Letakarva behűtjük egy éjszakára.

Másnap femelegítjük a zsírt és a bort. A sütőt előmelegítjük 120 fokon. A húst egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a zsíros-boros keveréket. A sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a hús le nem omlik a csontról - kb 2-3 órán át sütjük.

Kiemeljük a húst, lefejtjük a csontról, a bőrt is eltávolítjuk, majd két villával széthúzogatjuk. Amikor kész, ráöntjük a zsírt, majd alaposan elkeverjük. Kis üvegekbe vagy lefedhető tálakba osztjuk és a hűtőbe tesszük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük