![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Zsírban puhára sült és cafatosra tépett hús - A kacsa rilette egyszerűen csodálatos
![kacsa-rilette cover](https://kep.index.hu/1/0/3226/32269/322693/32269371_2474789_9bfabef795cfd9dd87470d1ed275725f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyanyáink is készítettek ilyet, csak ők zsírban eltett húsnak hívták: valójában semmi előkelő nincs ebben.
Amikor egy kedves belvárosi étteremben finom rilette-et ettem pár hete, még nem gondoltam, mennyire aktuális lesz a hústartósítás témája mostanra. Olyan megoldásokon törjük a fejünket folyton, amikkel a lehető legminimálisabbra csökkenthetjük a kijárkálást, hogy ne kelljen boltba menni, vagy ha mégis, ritkán.
Erre az igényre tökéletes válasz ez a recept, amit a franciák előkelő előételnek tálalnak, nálunk pedig nagyon régi hústartósítási módszer volt. Disznóvágáskor egy nagy adag húst sütöttek meg lassan, saját sírjában, így sokáig elállt a hideg kamrában. Itt a különbség voltaképp csak annyi, hogy a kisült húst szétcincáljuk, majd összekeverjük a zsírral, amiben sült. Nagyon finom, sokáig eláll és emellett tuti nem fogunk éhen halni. Savanyúság nagyon jól megy mellé.
Kacsa rilette
![kacsa-rillette](https://kep.index.hu/1/0/3226/32269/322693/32269387_33419937e7fbb3e118fb25dea7d1a06b_wm.jpg)
Hozzávalók 10 adaghoz
- 500 gramm kacsahús
- só, bors
- szárított zöldfűszerek
- 1.5 deciliter száraz fehérbor
- 30 dekagramm kacsazsír
Elkészítés:
A húst bedörzsöljük sóval, borssal és fűszerekkel. Letakarva behűtjük egy éjszakára.
Másnap femelegítjük a zsírt és a bort. A sütőt előmelegítjük 120 fokon. A húst egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a zsíros-boros keveréket. A sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a hús le nem omlik a csontról - kb 2-3 órán át sütjük.
Kiemeljük a húst, lefejtjük a csontról, a bőrt is eltávolítjuk, majd két villával széthúzogatjuk. Amikor kész, ráöntjük a zsírt, majd alaposan elkeverjük. Kis üvegekbe vagy lefedhető tálakba osztjuk és a hűtőbe tesszük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!