Isteni kakaós sütemény tejszínes csokikrémmel borítva: tortaformában is készítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Alig 10 perc munkával, nagyon egyszerűen készül ez a csupa csoki sütemény, amit akár szülinapra, tortaformában is elkészíthetsz.
Isteni finom az alábbi sütemény, a puha, kakaós tésztát sűrű, tejszínes csokikrém - pontosabban csokiganache - koronázza meg. Ha édesszájú vagy, tej- vagy fehér csokiból készítsd a krémet, ha pedig minél kakaósabb végeredményt szeretnél, akkor étcsokoládéból.
A süti tésztája - hasonlóan a napközis piskótához - vízzel (is) készül, méghozzá meleg folyadékkal. Ennek több oka is van:
- Egyrészt szaftosabb, puhább lesz tőle a süti. A forró vizet egyébként frissen főtt kávéval is lehet helyettesíteni, ha szereted az ízét.
- Másrészt a sütemények, piskóták annál szebben sülnek, annál magasabbra jönnek fel, minél egyenletesebb hőt kapnak - ezért is szoktuk előmelegíteni a sütőt. A forró víztől maga a tészta is langyos lesz, így gyönyörűen fog sülni a forró sütőben, nagyon szépen megemelkedik majd.
Kakaós süti csokikrémmel
Hozzávalók 9 szelethez
Süti:
- 140 gramm liszt
- 200 gramm cukor
- 60 gramm kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 120 milliliter tej
- 60 milliliter olaj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 120 millilter meleg víz
Csokikrém:
- 100 gramm étcsokoládé
- 1 deciliter tejszín
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit/jénait/sütőtálat.
Az átszitált lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojást, a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot, majd robotgép segítségével keverjük őket össze 2-3 perc alatt. Mikor egynemű, öntsük hozzá a meleg vizet is - forgassuk bele a masszába, a tészta viszonylag híg lesz.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd 35-40 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a csokiganache-t: a csokit törjük apró darabokra, majd tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt forrósítsuk fel, majd öntsük a csokira. Hagyjuk állni 2-3 percig, míg a csoki el nem kezd olvadni, majd alaposan keverjük össze a kettőt, míg homogén krém nem lesz belőlük.
Öntsük a csokikrémet a kihűlt süti tetejére, egy spatula segítségével egyengessük el rajta. Ha megszilárdult a krém, tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images