
Isteni, mutatós kakaós-vaníliás keksz: nem fog eljutni a sütisdobozig

Két klasszikus íz találkozik ebben a kekszben, a kakaót és a vaníliát mindenki szereti, hát még együtt a kettőt.
Bár a vajas keksz mindig nagy kedvenc, ha picit mutatósabb formában készítenéd el, próbáld ki az alábbi receptet. Kakaós és vaníliás tésztával készítve, feltekerve nagyon látványos lesz, biztos, hogy mindenkit levesz a lábáról.
Az összeállítása sem túl bonyolult: csak oszd ketté a tésztát, és az egyik feléhez keverj kakaót. Utána nyújtsd ki mindkettőt, tedd őket egymásra, majd tekerd fel az így kapott kétféle színű tésztát. Hogy ne nyomódjon össze a mutatós tekercs, mielőtt szeleteled, tedd a mélyhűtőbe a tésztát, úgy megkeményedik, könnyű lesz szép, szabályos karikákat vágni belőle.
Vigyázz, ne süsd túl a kekszet, elég neki 9-10 perc a sütőben, ha halványbarna az alja, készen van. Ahogy hűl, még szilárdulni fog.
Kakaós-vaníliás keksz

Hozzávalók 40 darabhoz
- 400 gramm liszt
- 0.5 tk sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 220 gramm vaj
- 250 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 2 tk vaníliakivonat
- 2 ek kakaópor
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a sót szitáljuk egy tálba.
A puha vajat verjük habosra robotgép segítségével. Adjuk hozzá a cukrot, majd a tojásokat is, azzal is verjük tovább, míg egynemű lesz a massza. Keverjük bele a vaníliakivonatot is. Forgassuk bele a lisztes keveréket, keverjük simára a masszát.
Felezzük el a tésztát. Ekkor még nagyon ragacsos a vaj miatt, de ez a hűtőben majd megköt. Készítsünk az egyik feléből gombócot, majd csomagoljuk folpackba. A tészta másik feléhez adjuk hozzá a kakaót, gyúrjuk, dolgozzuk bele. Csomagoljuk azt is folpackba, majd tegyük mindkettőt a hűtőbe 30 percre.
Szedjük a két tésztagombócot 2-2 részre. Nyújtsunk ki egy rész vaníliás tésztát két sütőpapír között kb. 2-3 mm vastag téglalappá. Járjunk el így egy rész kakaós tésztával is. Szedjük le a felső sütőpapírt a kakaós és a vaníliás tésztáról is, majd borítsuk őket egybe a csupasz felükkel, hogy befedjék egymást. Menjünk át a kétféle színű tésztán egy sodrófával, hogy összeragadjanak. A legfelső sütőpapírt is szedjük le, majd tekerjük fel a tésztát. Az így kapott rudat csomagoljuk folpackba. Járjunk el így a maradék tésztával is. Tegyük a két rudat a fagyasztóba fél-1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Az első tésztarudat vegyük ki a fagyasztóból, görgessük át, hogy szép kerek legyen. Csomagoljuk ki, majd vágjuk kb. 6-7 mm vastag szeletekre. A szeleteket tegyük az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 3-4 centi helyet. Járjunk el így a másik tésztarúddal is.
Toljuk a tepsit a sütőbe 9-11 percre, míg a kekszek alja halványbarna nem lesz. A tepsin hagyjuk őket kihűlni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!