
Hogyan a legjobb a káposztás tészta? Borssal, cukorral vagy mindkettővel?
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Először is: a káposztás tészta nem menzai rémálom, hanem a legfinomabb hétköznapi kényeztető étel, csak odafigyeléssel és jó alapanyagokkal kell elkészíteni.
Aki a gyerekkori közétkeztetési traumák miatt nem hajlandó újra hozzányúlni ehhez az ételhez, mindenképp adjon neki újra egy esélyt.
A menzán nem soktojásos, de legalább szétfőtt tésztából, nem karamellizált, cserébe büdös káposztából csinálták, úgy valóban nem volt valami élvezetes.
A címben feltett kérdés valóban nagyon fontos, bár én egyértelműen a sok bors, sok cukor pártján állok, valójában sokkal fontosabb kérdések határozzák meg a jó káposztás tésztát.
Karamellizálás és lassú párolás
Először is, a reszelt káposztát vajon és kevés karamellizált cukron indítva hosszan, lassan kell párolni. Nem addig, míg össze nem esik, hanem egészen odáig, míg barna színe nem lesz. Ha kész, ki kell főzni a tojásos tésztát, minél több tojásból készült, annál finomabb lesz. Nem szabad túlságosan szétfőzni, csak éppen fogkeményre.
A kulcsmomentum a keverés és a rápirítás, ezt a lépést nagyon kár kihagyni, ekkor kap egy extra ízlöketet az egész étel.
Káposztás tészta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 700 gramm reszelt káposzta
- 500 gramm tojásos tészta
- 1 evőkanál cukor
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors