Hogyan a legjobb a káposztás tészta? Borssal, cukorral vagy mindkettővel?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Először is: a káposztás tészta nem menzai rémálom, hanem a legfinomabb hétköznapi kényeztető étel, csak odafigyeléssel és jó alapanyagokkal kell elkészíteni.
Aki a gyerekkori közétkeztetési traumák miatt nem hajlandó újra hozzányúlni ehhez az ételhez, mindenképp adjon neki újra egy esélyt.
A menzán nem soktojásos, de legalább szétfőtt tésztából, nem karamellizált, cserébe büdös káposztából csinálták, úgy valóban nem volt valami élvezetes.
A címben feltett kérdés valóban nagyon fontos, bár én egyértelműen a sok bors, sok cukor pártján állok, valójában sokkal fontosabb kérdések határozzák meg a jó káposztás tésztát.
Karamellizálás és lassú párolás
Először is, a reszelt káposztát vajon és kevés karamellizált cukron indítva hosszan, lassan kell párolni. Nem addig, míg össze nem esik, hanem egészen odáig, míg barna színe nem lesz. Ha kész, ki kell főzni a tojásos tésztát, minél több tojásból készült, annál finomabb lesz. Nem szabad túlságosan szétfőzni, csak éppen fogkeményre.
A kulcsmomentum a keverés és a rápirítás, ezt a lépést nagyon kár kihagyni, ekkor kap egy extra ízlöketet az egész étel.
Káposztás tészta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 700 gramm reszelt káposzta
- 500 gramm tojásos tészta
- 1 evőkanál cukor
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors