Ízes, sütőben sült cukkini – Belül krémesre, kívül aranybarnára pirul
Ne szomorodjatok el, ha nincs otthon grillsütőtök, tepsiben is készíthettek finom, pirult zöldségeket.
A cukkiniből készült fasírtot sokféleképpen ízesítheted, hiszen semleges íze miatt szinte bármilyen fűszer illik hozzá. Most egy kapros változatát hoztam el, amelybe ráadásként sok fokhagyma is kerül, így egy igazán ízes, mégis könnyed nyári fogást kapsz.
A fasírt rendhagyó módon vegán, így tojás nélkül készül, a végeredményen azonban semmit sem fogsz érezni ebből: egy puha, szaftos és tápláló ételt kapsz, amely tökéletes opció ebédre, vacsorára, vagy éppen önmagában valamilyen joghurtos mártogatós mellé.
A lereszelt cukkinit sózzuk le, és tegyük félre 10 percre, hogy a só kivonja belőle a folyadékot.
Közben az őrölt lenmagot keverjük össze a vízzel, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt besűrűsödjön. Ez lesz a tojáspótlónk.
Alaposan nyomkodjuk ki a cukkini levét (fontos, hogy nagyon kevés folyadék maradjon a zöldségben), majd adjuk hozzá a lentojást, a kaprot, a fokhagymát, a lisztet, a zsemlemorzsát, a sót, a borsot és az olajat.
Formázzunk belőle tenyérnyi korongokat, és kevés olajon süssük őket aranybarnára oldalanként 3-4 perc alatt. Szedjük őket papírtörlőre, és még melegen fogyasszuk. A maradékot hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu