Aranyló karácsonyi húsleves gazdagon: egész csirke fő bele

2
Nyomtatás
karacsonyi-husleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A karácsonyi húslevest egy egész csirke és sok-sok zöldség teszi tartalmassá, a titka pedig a lassú, gyöngyöző főzés.

A karácsony nemcsak az ajándékozásról szól, hanem a közös étkezések meleg, bensőséges hangulatáról is. Garantáltan jól indul az ebéd vagy a vacsora, ha aranyló húsleves kerül a karácsonyi asztalra

Az egész csirkéből főzött változat különlegesebb, hiszen a hús és a csontok együtt adják a csodás ízt. Fontos, hogy légy türelmes, lassan, gyöngyözve főzd, ugyanis ha a leves túl erősen forr, zavaros lesz.

Amikor a leves megfő, a csirkét vedd ki belőle, és tálald külön a zöldségekkel együtt. Még finomabb lesz a hús, ha előtte kicsit beteszed a sütőbe. Cérnametélttel, csigatésztával vagy akár grízgaluskával is kínálhatod.

Tippek

A répák mellett zeller és karalábé is kerül a levesbe. Ha különlegesebb ízvilágot szeretnél, adhatsz hozzá egy kis gyömbért.

Ha nem fogy el a leves karácsonykor, egy részét lefagyaszthatod későbbi használatra, például rizottóhoz, krémlevesekhez vagy szószokhoz.

Karácsonyi húsleves egész csirkével

karacsonyi-husleves-csirkevel

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 db egész csirke (kb. 1.5 kg)
  • 4 közepes db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kisebb db zellergumó
  • 1 kisebb db karalábé
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál egész fekete bors
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 kis csokor zellerzöld
Recept idők

Elkészítés:

Az egész csirkét alaposan tisztítsuk meg. Rakjuk egy nagy fazékba, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot kis fokozatra. A feljövő habot folyamatosan szedjük le.

Közben a zöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét. Amikor a levesről már nem tudunk leszedni habot, tegyük bele a zöldségeket. Mehet hozzá egészben a vöröshagyma, és rakjuk hozzá a fokhagymagerezdeket is. Fűszerezzük borssal és ízlés szerint sóval. 

A levest kis lángon főzzük legalább 2-2,5 órán át. A petrezselyem- és a zellerzöldet a vége felé rajuk a levesbe. Közben főzzük meg a tésztát is. 

Amikor a csirke teljesen megpuhul, és a zöldségek is megfőnek, vegyük ki a húst a fazékból, majd szűrjük le a levest.

A zöldségeket külön tálban kínáljuk, a csirkehúst pedig szedjük le a csontokról, és daraboljuk fel. Melegen, levestésztával kínáljuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon