Karácsonyi tekert kalács: a mutatós finomság édes napindítónak is tökéletes

kcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A puha, foszlós, édes kalács kihagyhatatlan finomság, ott a helye az ünnepi asztalon, mindenki odáig lesz érte!

A kalács minden ünnep alkalmával kötelező finomság. Sokféléből lehet válogatni, minden családban más a kedvenc, van, aki az édeset, míg más a sós fajtát részesíti előnyben. Egy biztos, a foszlós csodának nehéz ellenállni.

Az én családomban az édes kalács a nagy kedvenc, akár magában falatozva vagy lekvárral megkenve. A mi családi receptünkben két színben tekeredik, a finomságot bőven lehet cifrázni: ha szereted a mazsolát, akkor áztass egy keveset rumba és dolgozd a fehér cipóhoz, de magvakkal, például durvára vágott dióval is bolondíthatod az álompuha kalácsot.

Karácsonyi kalács

kct

Hozzávalók 14 szelethez:

  • 70 ml tej
  • 2 dkg élesztő
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál tejföl (kenéshez)
  • 1 evőkanál víz (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, 1-1 evőkanál cukrot és lisztet is adjunk hozzá, hagyjuk felfutni.

A vajat olvasszuk fel.

A maradék lisztet szitáljuk tálba, a maradék cukorral forgassuk egybe, adjuk hozzá az olvasztott vajat, tejfölt, tojást és a felfuttatott élesztőt, a tésztát alaposan dagasszuk ki, addig, amíg elválik az edény falától.

A begyúrt tésztát osszuk két részre. Az egyikhez dolgozzuk hozzá a kakaót, majd mind a két tésztát helyezzük keverőtálba (külön-külön), takarjuk le és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A pihent tésztákat lisztezett felületen nyújtsuk ki. A kinyújtott fehér tésztára helyezzük rá a kinyújtott kakaós tésztát, majd szorosan tekerjük fel és helyezzük vajjal kikent formába (kenyér vagy őzgerinc). A formába helyezett tésztát lefedve 20-30 percig pihentessük.

A formában pihent tészta tetejét kenjük meg a tejföl és víz keverékével, majd 170 fokosra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük aranybarnára, sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.

Szeletelés előtt várjuk meg, míg a kalács teljesen kihűl.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük