Gyors mézeskalácskenyér vaníliaöntettel: ha elfogytak a karácsonyi sütik
Eszméletlenül lágy és omlós, ráadásul biztosan nem szárad ki ez az illatos vendégváró. A vaníliaöntet pedig újabb ízárnyalattal gazdagítja a fűszerkeveréket.
Klasszikus mézeskalácsot már évek óta készítek, a kenyérvariációt azonban csak most próbáltam ki először, és olyan isteni, hogy biztosan be fogom venni a karácsonyi sütirepertoáromba. A tésztája annyira lágy, hogy rögtön elolvad az ember szájában, az állaga kellemesen puha és szaftos, de nem ragacsos, a mézeskalácsfűszer-keveréktől pedig mesésen illatos. Az egészet vaníliaöntet koronázza meg, a savanykás gránátalma pedig ellensúlyozza az édes összhatást.
Mivel csak növényi hozzávalókból készül, a süti egyik alapkelléke az aquafaba, azaz a konzerves csicseriborsó leszűrt leve, amelyet a tojásfehérjéhez hasonlóan fel lehet habosítani, és hatását tekintve is a tojáshoz hasonlóan viselkedik. Szükség is van rá, hiszen összetartja és levegősebbé teszi a tésztát. Nélküle egy sokkal sűrűbb masszát kapunk, és teljesen más élményt nyújt.
Kókuszvirágcukor helyett barna cukrot is használhatsz, az előbbinek azonban az az előnye, hogy egy extrán karamelles ízt csempész a süteménybe, és mivel nem egy túlfinomított cukortípus, egészségesebb is, mint a barna vagy fehér változatok.
Karácsonyi mézeskalácskenyér
Hozzávalók 10 adaghoz
A mézeskalácsfűszer-keverékhez:
- 1.5 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
- 0.25 tk őrölt szegfűszeg
- 0.25 tk szegfűbors
A sütihez:
- 250 g búzafinomliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 0.25 tk só
- 100 ml aquafaba
- 120 ml zabital
- 100 ml napraforgóolaj
- 80 ml frissen főtt feketekávé
- 70 ml juharszirup
- 120 g kókuszvirágcukor
- 1 ek vaníliakivonat
- szezonális fanyar gyümölcs a díszítéshez
A vaníliaöntethez:
- 50 g porcukor
- 50 g vegán vajhelyettesítő vagy biomargarin
- 110 g kókuszkrém
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Keverjük ki a fűszerkeveréket.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket.
Egy másik edényben kézi mixer segítségével habosítsuk 1-1,5 percig az aquafabát, vagy addig, amíg közepes keménységű hab lesz belőle.
Alakítsunk ki egy krátert a száraz hozzávalók közepén, és öntsük bele az aquafabahabot, a zabitalt, az olajat, a kávét, a juharszirupot, a cukrot és a vaníliát. A mixerrel, alacsony sebességen egységesítsük a hozzávalókat.
Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 12x30 cm-es sütőformát, és öntsük bele a sütimasszát. Helyezzük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük meg.
A vaníliaöntethez mérjünk egy kisebb edénybe minden hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Forrástól számítva főzzük 3 percig, majd minimum 15 percet várjunk, mielőtt a kenyérre csorgatnánk.
A sütit vegyük ki a sütőből, pihentessük a formában 10 percig, majd vegyük ki belőle, és öntsük rá a kissé megdermedt vaníliaöntetet. Tetszés szerinti fanyar gyümölccsel díszítsük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!