Gyors mézeskalácskenyér vaníliaöntettel: ha elfogytak a karácsonyi sütik

Mezeskalacskenyer vegan 2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Eszméletlenül lágy és omlós, ráadásul biztosan nem szárad ki ez az illatos vendégváró. A vaníliaöntet pedig újabb ízárnyalattal gazdagítja a fűszerkeveréket.

Klasszikus mézeskalácsot már évek óta készítek, a kenyérvariációt azonban csak most próbáltam ki először, és olyan isteni, hogy biztosan be fogom venni a karácsonyi sütirepertoáromba. A tésztája annyira lágy, hogy rögtön elolvad az ember szájában, az állaga kellemesen puha és szaftos, de nem ragacsos, a mézeskalácsfűszer-keveréktől pedig mesésen illatos. Az egészet vaníliaöntet koronázza meg, a savanykás gránátalma pedig ellensúlyozza az édes összhatást.

Mivel csak növényi hozzávalókból készül, a süti egyik alapkelléke az aquafaba, azaz a konzerves csicseriborsó leszűrt leve, amelyet a tojásfehérjéhez hasonlóan fel lehet habosítani, és hatását tekintve is a tojáshoz hasonlóan viselkedik. Szükség is van rá, hiszen összetartja és levegősebbé teszi a tésztát. Nélküle egy sokkal sűrűbb masszát kapunk, és teljesen más élményt nyújt.

Kókuszvirágcukor helyett barna cukrot is használhatsz, az előbbinek azonban az az előnye, hogy egy extrán karamelles ízt csempész a süteménybe, és mivel nem egy túlfinomított cukortípus, egészségesebb is, mint a barna vagy fehér változatok.

Karácsonyi mézeskalácskenyér

Mezeskalacskenyer vegan 1

Hozzávalók 10 adaghoz

A mézeskalácsfűszer-keverékhez:

  • 1.5 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.25 tk szegfűbors

A sütihez:

  • 250 g búzafinomliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.25 tk
  • 100 ml aquafaba
  • 120 ml zabital
  • 100 ml napraforgóolaj
  • 80 ml frissen főtt feketekávé
  • 70 ml juharszirup
  • 120 g kókuszvirágcukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • szezonális fanyar gyümölcs a díszítéshez

A vaníliaöntethez:

  • 50 g porcukor
  • 50 g vegán vajhelyettesítő vagy biomargarin
  • 110 g kókuszkrém
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük ki a fűszerkeveréket.

Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket.

Egy másik edényben kézi mixer segítségével habosítsuk 1-1,5 percig az aquafabát, vagy addig, amíg közepes keménységű hab lesz belőle.

Alakítsunk ki egy krátert a száraz hozzávalók közepén, és öntsük bele az aquafabahabot, a zabitalt, az olajat, a kávét, a juharszirupot, a cukrot és a vaníliát. A mixerrel, alacsony sebességen egységesítsük a hozzávalókat.

Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 12x30 cm-es sütőformát, és öntsük bele a sütimasszát. Helyezzük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük meg.

A vaníliaöntethez mérjünk egy kisebb edénybe minden hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Forrástól számítva főzzük 3 percig, majd minimum 15 percet várjunk, mielőtt a kenyérre csorgatnánk.

A sütit vegyük ki a sütőből, pihentessük a formában 10 percig, majd vegyük ki belőle, és öntsük rá a kissé megdermedt vaníliaöntetet. Tetszés szerinti fanyar gyümölccsel díszítsük.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük