A 8 legfinomabb karácsonyi sütemény, ami az ünnepi asztalra kerülhet: a gyümölcskenyértől a bejgliig
Krémes süticsoda, békebeli kelt tészta vagy omlós keksz: mindegy, melyiket választod, ezek az édességek emelik az ünnep fényét.
Klasszikus mézeskalácsot már évek óta készítek, a kenyérvariációt azonban csak most próbáltam ki először, és olyan isteni, hogy biztosan be fogom venni a karácsonyi sütirepertoáromba. A tésztája annyira lágy, hogy rögtön elolvad az ember szájában, az állaga kellemesen puha és szaftos, de nem ragacsos, a mézeskalácsfűszer-keveréktől pedig mesésen illatos. Az egészet vaníliaöntet koronázza meg, a savanykás gránátalma pedig ellensúlyozza az édes összhatást.
Mivel csak növényi hozzávalókból készül, a süti egyik alapkelléke az aquafaba, azaz a konzerves csicseriborsó leszűrt leve, amelyet a tojásfehérjéhez hasonlóan fel lehet habosítani, és hatását tekintve is a tojáshoz hasonlóan viselkedik. Szükség is van rá, hiszen összetartja és levegősebbé teszi a tésztát. Nélküle egy sokkal sűrűbb masszát kapunk, és teljesen más élményt nyújt.
Kókuszvirágcukor helyett barna cukrot is használhatsz, az előbbinek azonban az az előnye, hogy egy extrán karamelles ízt csempész a süteménybe, és mivel nem egy túlfinomított cukortípus, egészségesebb is, mint a barna vagy fehér változatok.
Keverjük ki a fűszerkeveréket.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket.
Egy másik edényben kézi mixer segítségével habosítsuk 1-1,5 percig az aquafabát, vagy addig, amíg közepes keménységű hab lesz belőle.
Alakítsunk ki egy krátert a száraz hozzávalók közepén, és öntsük bele az aquafabahabot, a zabitalt, az olajat, a kávét, a juharszirupot, a cukrot és a vaníliát. A mixerrel, alacsony sebességen egységesítsük a hozzávalókat.
Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 12x30 cm-es sütőformát, és öntsük bele a sütimasszát. Helyezzük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük meg.
A vaníliaöntethez mérjünk egy kisebb edénybe minden hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Forrástól számítva főzzük 3 percig, majd minimum 15 percet várjunk, mielőtt a kenyérre csorgatnánk.
A sütit vegyük ki a sütőből, pihentessük a formában 10 percig, majd vegyük ki belőle, és öntsük rá a kissé megdermedt vaníliaöntetet. Tetszés szerinti fanyar gyümölccsel díszítsük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors