Tepsis répa az ünnepi szezonra: juharszirupos-vajas mázban sül

4
Nyomtatás
Tepsis-sult-repa-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a karácsonyi tepsis répa az egyik legjobb választás, ha ünnepi köretet készítenél: vajas-juharszirupos dresszinggel sül krémesen puhára.

Ez a ragacsos, karamellizált mázban sült répa az egyik legfinomabb, mégis legegyszerűbben készülő köret, amit az ünnepekre összedobhatsz. A répákra egy ízbomba dresszing kerül, amelyben olyan hozzávalók szerepelnek, mint a juharszirup, a barna cukor, a fokhagyma és a dijoni mustár.

Ahhoz, hogy kívül szép aranybarnára, belül pedig krémesre süljön, répából mindenképp egészen vékony szálakat válassz. A recept vegán, vaj helyett növényi vajalternatíva szerepel benne, így laktózérzékenyként is nyugodtan eheted.

Karácsonyi tepsis répa

Tepsis-sult-repa

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg vékony sárgarépa
  • 2 ek. olívaolaj
  • 0.5 tk.
  • 0.25 tk. bors
  • 2 ek. növényi vajalternatíva felolvasztva
  • 50 ml juharszirup
  • 1 ek. barna cukor
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 ek. almaecet
  • 5 gerezd fokhagyma lezúzva
  • 0.5 tk. kukoricakeményítő
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A répákat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, a vastagabb szálakat pedig vágjuk hosszában félbe. Helyezzük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és egyengessük el őket úgy, hogy a szálak ne fedjék egymást. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük őket puhára.

Közben készítsük el a mázat. Ehhez egy tálkában keverjük össze a folyékony vajalternatívát, a juharszirupot, a barna cukrot, a dijoni mustárt, az almaecetet és a fokhagymát, majd keverjük benne csomómentesre a kukoricakeményítőt.

Ha megsült, akkor vegyük ki a répát a sütőből, és locsoljuk a szálakra a mázat, majd alaposan kenjük szét rajtuk. Tegyük vissza a sütőbe újabb 10 percre, és hagyjuk karamellesre sülni. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy más tetszőleges friss zöldfűszerrel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon