A legfinomabb krumplis köretek karácsonyra: a krumplisalátától a hercegnőburgonyáig
Dobd fel a megszokott menüt csábító, ízletes köretekkel! A krumpliból is számtalan finomságot tehetsz az ünnepi asztalra.
Ez a ragacsos, karamellizált mázban sült répa az egyik legfinomabb, mégis legegyszerűbben készülő köret, amit az ünnepekre összedobhatsz. A répákra egy ízbomba dresszing kerül, amelyben olyan hozzávalók szerepelnek, mint a juharszirup, a barna cukor, a fokhagyma és a dijoni mustár.
Ahhoz, hogy kívül szép aranybarnára, belül pedig krémesre süljön, répából mindenképp egészen vékony szálakat válassz. A recept vegán, vaj helyett növényi vajalternatíva szerepel benne, így laktózérzékenyként is nyugodtan eheted.
A répákat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, a vastagabb szálakat pedig vágjuk hosszában félbe. Helyezzük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és egyengessük el őket úgy, hogy a szálak ne fedjék egymást. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük őket puhára.
Közben készítsük el a mázat. Ehhez egy tálkában keverjük össze a folyékony vajalternatívát, a juharszirupot, a barna cukrot, a dijoni mustárt, az almaecetet és a fokhagymát, majd keverjük benne csomómentesre a kukoricakeményítőt.
Ha megsült, akkor vegyük ki a répát a sütőből, és locsoljuk a szálakra a mázat, majd alaposan kenjük szét rajtuk. Tegyük vissza a sütőbe újabb 10 percre, és hagyjuk karamellesre sülni. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy más tetszőleges friss zöldfűszerrel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu