Házi karamellás popcorn: édesen is nagyon finom a ropogtatnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
A popcorn nekem a mozizást jelenti, sokáig el sem tudtam képzelni, hogy beüljek egy filmre pattogatott kukorica és üdítő nélkül.
A popcorn és a mozi gyakorlatilag összefonódott, én nem is nagyon eszem máshol ezt a nassolnivalót. Ugyan van egy gépem, amivel otthon is tudok készíteni, de inkább csak porosodik a polcon. A popcorn megítélése vegyes, hisz sokan csak üres kalóriának tartják, pedig igazából teljes értékű gabona (kukorica), amit levegőssé tesznek a pattogtatással. Kalória- és zsírtartalma kevés, míg a rosttartalma magas. A pattogtatástól megnő a térfogata, így hamar teltségérzetet okoz.
Popcorn házilag
Egy adag natúr, levegőn pattogatott kukoricában körülbelül 31 kalória van. A vajas változat kalória- és zsírtartalma akár háromszorosa lehet ennek. Ha nincs pattogtatógépünk, akkor otthon egy lábasban is el tudjuk készíteni, erről itt írtunk korábban.
Ez alapján készítettem el a karamellás változatot, ami minden, csak nem diétás, viszont elképesztően finom. Ilyet is ettem moziban, de egyrészt nagyon kevés van egy dobozban viszonylag drágán, másrészt a rengeteg műanyag sem tetszett rajta. Így inkább házilag készítem, ami csak egy picit pepecselős, viszont sokkal gazdaságosabb, és zárható dobozban sokáig eláll.
Karamellás popcorn
Hozzávalók 8 adaghoz
- 5 bögre pattogatott kukorica (natúr)
- 1 fújás olajspray
- 110 gramm vaj
- 90 gramm kukoricaszirup
- 220 gramm barna cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 0.5 zacskó vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
Vegyünk elő egy nagy lábast, amiben jól tudjuk kevergetni a pattogatott kukoricát. Permetezzünk be gazdagon egy szilikon spatulát olajjal, majd tegyük félre.
Készítsük el a karamellszószt. Egy lábasban lassú tűzön olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a kukoricaszirupot, a sót és a barna cukrot, és addig kevergessük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor kicsit vegyük feljebb a hőmérsékletet, és gyakran kevergetve várjuk meg, míg a keverék felforr. Ekkor fejezzük be a keverést, és hagyjuk 5 percig magától forrni. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vaníliás cukrot és a szódabikarbónát. Legyünk óvatosak, mert a forró keverék bugyogni fog. Öntsük rá a keveréket a pattogatott kukoricára, majd az olajos spatulával keverjük össze úgy, hogy mindenhova jusson a szirupból.
Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.
A kukoricákat egyenletesen oszlassuk el egy sütőpapíron, majd tegyük be a sütőbe, és időnként megforgatva süssük ropogósra. Körülbeül 40 perc után nézzünk rá, és ha még szükséges, süssük további 10 percig.
Fotó: Getty Images