Puha, karamellás sütemény: a lágy tészta az édes krémtől lesz ellenállhatatlan

karamellássüti3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire különleges ez a sütemény, annyira egyszerű elkészíteni, szinte alig van vele munka.

Ez a sütemény több szempontból is különleges: a tésztája nagyon lágy, az édes krém pedig a sütőben áll össze. Miután kikeverted és a tepsibe simítottad a vajas, mézes tésztát, meg kell szórni a tetejét egy adag keményítős cukorral, majd nyakon kell önteni forró vízzel. A sütőben a cukorból, a keményítőből és a vízből sűrű, édes karamellkrém születik.

Ahogyan a tészta megemelkedik a melegben, a cukros víz aláfolyik, mire kiveszed a sütőből, a krém már nem a süti tetején, hanem alatta lesz. Melegen, a karamellel meglocsolva kínáld, ha szeretnéd, hideg tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival is megkoronázhatod.

Karamellás sütemény

karamellássüti2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 200 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 50 gramm barna cukor
  • 100 gramm vaj (olvasztott)
  • 1 darab tojás
  • 125 milliliter tej
  • 3 evőkanál méz
  • 100 gramm barna cukor (tetejére)
  • 1 evőkanál keményítő
  • 375 milliliter forró víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 2 liter űrtartalmú, mélyebb jénait/kerámiatálat.

Szitáljuk egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót, majd adjunk hozzá 50 gramm barna cukrot, az olvasztott vajat, a tejet, a tojást, a mézet. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a tésztát az előkészített jénaiba.

Keverjünk össze egy tálban 100 gramm barna cukrot 1 evőkanál keményítővel, majd szórjuk egyenletesen a tészta tetejére úgy, hogy mindenhol befedje azt. Forraljunk fel 375 milliliter vizet, majd lassan, óvatosan, kis sugárban öntsük a cukros keményítőre - egy kanál hátuljáról érdemes -, hogy megálljon a tetején.

Toljuk a sütőbe, majd 35-40 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz, tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen, akár egy gombóc fagyival kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük