Karamellával töltött fahéjas keksz: kívül ropogós, belül omlós és krémes

karamellássüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Folyós tejkaramella omlós fahéjas tésztában, kell ennél több a boldogsághoz? A legszürkébb napot is feldobja ez az édes keksz.

A fahéjas-vajas keksz önmagában is megér egy misét, de karamellával töltve tényleg mennyei lesz. Langyosan érdemes kínálni a kekszet, a karamella ekkor még folyik a közepén, a tészta pedig nagyon omlós és puha, de hidegen is isteni kávé vagy tea mellé. 

Ha több időd, kedved van, a tejkaramellát házilag is elkészítheted, de a bolti is tökéletes erre a célra. Mivel viszonylag nagyok a készen kapható karamellák, félbevágva érdemes őket a tésztába rejteni, de ha kisebbeket vettél, akár egy egész is mehet bele. 

A karamella mellett a fahéj dominál a süteményben, a tésztájába is kerül, de kívülről is ez vonja be a mutatós, pufi kekszeket. Fahéjrajongóknak mindenképpen ajánljuk.

Karamellával töltött fahéjas keksz

karamellássüti2

Hozzávalók 22 darabhoz

Keksz:

  • 110 gramm vaj (puha)
  • 200 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 250 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 0.5 tk sütőpor
  • 1.5 tk fahéj
  • 11 nagyobb darab tejkaramella

Forgatás:

  • 50 gramm cukor
  • 1 csapott ek fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, keverjük alaposan össze. 

Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. Adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, majd dolgozzuk egybe a tésztát, szép, egynemű gombócot kell kapnunk. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Keverjük össze egy lapostányérban az 50 gramm cukrot és az 1 evőkanál fahéjat. A tejkaramellákat vágjuk félbe.

A tésztából formázzunk diónyi golyókat. Lapítsuk ki őket a tenyerünk segítségével, majd tegyünk a közepükbe egy fél darab karamellát. Csomagoljuk bele a tésztába a karamellt, formázzunk belőle újra golyót, majd forgassuk meg a fahéjas cukorban. 

Tegyük a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet.

Toljuk a sütőbe 11-13 percre, akkor jó, amikor az aljuk aranybarna. A tetejük ekkor még lágy, ettől nem kell félni, ahogy kihűlnek, megszilárdulnak.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük