![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pirított tofu karamellizált zöldségekkel: húsmentesen is laktató fogás
![pirított tofu zöldségekkel cover](https://kep.index.hu/1/0/3539/35395/353953/35395379_2707927_c8055a8e9936b1a58f981e9e3b582cc4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem csak a vegetáriánusok fogják szeretni ezt a receptet, a zöldségek és a tofu tökéletes harmóniát alkotnak együtt.
A tofut, vagyis a szójatúrót a szójababból kinyert szójatej megalvasztásával és az így visszamaradt túró összepréselésével állítják elő. Kínai eredetű étel, az ottani konyhában előszeretettel használják, de a japán, koreai és a délkelet-ázsiai konyhában is kedvelt alapanyag. Előnye, hogy nagyon magas a fehérjetartalma, így a vegetáriánusok körében közkedvelt, mint húspótló. A tofu szagtalan és íztelen, viszont jól átveszi a fűszerek, szószok, mártások ízét.
Nagyon jól illenek hozzá a különböző zöldségek, érdemes ezeket sok fűszerrel pirítani, vagy akár karamellizálni, például mézzel. Ha csak zöldséget sütsz, érdemes ezt a kakukkfüves-mézes pácot használni hozzá, de akár még gyümölcsöket is tehetsz mellé, hogy fokozd az ízhatást.
Ahhoz, hogy minden zöldség megfelelően átsüljön és mindre jusson a szószból, hagyj elég helyet köztük. Nem csak helyet, időt is hagyj a zöldségeknek, hogy át tudják venni a szósz ízét és aromáját. Az alábbi zöldségeket érdemes kombinálni a tofuval, hogy tényleg teljes értékű fogást kapj. Választhatod a rizses változatot is, ebben a receptben brokkolival sült együtt a tofu.
Karamellizált tofu zöldségekkel
![pirított tofu zöldségekkel recept](https://kep.index.hu/1/0/3539/35395/353953/35395391_d95fa5dec3c2e45e584afb6b921f75da_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 csomag tofu
- 2 darab zöldhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál szójaszósz (sötét)
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1 evőkanál mustár
- 0.5 kávéskanál paprikapehely
- 100 gramm szójacsíra
Elkészítés:
A tofut tegyük két réteg papírtörlő közé, majd tegyünk rá egy nehezebb tárgyat, hogy a nedvességet kipréselje belőle.
A zöldhagymát karikázzuk fel, a sárgarépát szeleteljük fel, a fokhagymát nyomjuk össze. Ha a tofuból kipréselődött a nedvesség, kockázzuk fel.
Keverjük össze egy tálban a balzsamecetet, a szójaszószt, a juharszirupot (vagy a mézet), a mustárt és a paprikapelyhet.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük rá a hagymát, majd a tofut, sózzuk, borsozzuk, végül adjuk hozzá a fokhagymát és a répát is. A balzsamecetes szószt kanalazzuk rá a megpirult tofura, forgassuk vele össze. Ha a tofu megpirult, vegyük le a tűzről. A legvégén forgassuk bele a szójacsírát is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!