Krumpli és karfiol még sosem volt ilyen izgalmas: indiai fűszeres egytálban találkoznak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az indiai curryk olyanok, mint a főzelékek, csak sokkal összetettebbek és fűszeresebbek, így még azzal is megszerettetik ezt a műfajt, aki eddig utálta.
Az aloo gobi a dahlok, azaz hüvelyesekből készült fűszeres főzelékféleségek, és a szaftos húsok után a legnépszerűbb, legismertebb indiai étel, amely ráadásul teljes véletlenségből még vegán is. Valamelyest kilóg a szaftos, hosszú lére eresztett curry sorából, mert gyakran készítik rövidebbre, szárazabbra, inkább egy fűszeres zöldséges egytálként kell elképzelni, amit főételként, rizzsel, salátával, savanyúságokkal vagy lepénykenyerekkel lehet fogyasztani.
A krumpli az utóbbi években csúnyán lemaradt a versenyben a konyhámban, feleannyira sem népszerű, mint az állagában hasonló édeskrumpli vagy sütőtök, ha főzelékről vagy levesről van szó, ha pedig köret a kérdés, szinte fel sem merül. Se állagban, se tápértékben, sem ízben nem tud annyit, mint hozzá hasonló társai, és most már az ára sem annyira alacsony, hogy feltétlenül őt kéne választanunk.
A krumpli újra előtérbe kerül
Ebben az ételben viszont a sok-sok fűszer, az előpirítás és a karfiol társasága folytán újra lesz helye ennek a háttérbe szoruló zöldségnek is, mert ilyen formában megérdemli. Épp ezért ezt a két lépést nem érdemes megspórolni, bár soknak tűnhet a fűszerek mennyisége, a krumpli jól felszívja mindet, aki pedig bírja a csípőset, küldje meg bátran csilivel, nagyon jót tesz neki.
Karfiol-krumpli curry, avagy aloo gobi
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm krumpli
- 1 közepes fej karfiol
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 0.5 teáskanál kurkuma
- 0.5 teáskanál őrölt koriander
- 0.5 teáskanál garam masala fűszerkeverék
- 1 teáskanál só
- 400 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
- ízlés szerint friss zöld csili
Elkészítés:
Egy széles, mély serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a megpucolt, felkockázott krumplit, és átpirítjuk. Ha színt kapott, kivesszük, félretesszük. A maradék olajba tesszük a felaprított hagymát, majd mikor megfonnyadt, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a fűszereket, és egy percig az egészet kevergetjük. Hozzáadjuk a krumplit, a sót és a paradicsomot, és öt percig hagyjuk együtt rotyogni őket, majd belekeverjük a karfiolt is és annyi vizet, hogy félig ellepje. Gyakran kevergetve addig főzzük, míg minden éppen puha nem lesz, de vigyázzunk, nehogy letapadjon, ugyanakkor túl sok vizet se adjunk hozzá.
Fotók: Ács Bori/Sóbors