Brokkolis, karfiolos rakottas tejszínes szószban sütve: pirult sajt borítja
A roppanós zöldségek a fűszeres szósztól és a nyúlós sajtrétegtől még finomabbak lesznek. Az egyszerű brokkolis, karfiolos fogás köretnek és főfogásnak is kiváló.
Nincs benne hús, mégis nagyon laktató ez a karfiol tikka masala, pitával vagy naankenyérrel kínálva egyszerűen tökéletes ebéd. A fűszereknek köszönhetően átmelegít ez a tartalmas fogás, és valódi ízbomba is lesz egyben.
A karfiol amúgy sem unalmas zöldség, de hogy tényleg izgalmas legyen, fűszeres joghurtban pácoltuk, majd sütőben sütöttük, mielőtt a szószba került. A marinádból magába szívja az ízeket, sokkal finomabb lesz, a sütőben pedig picit megpirul, ami szintén nagyon jól áll neki.
A picit édeskés kókusztej nagyon jól passzol az intenzív, fűszeres, picit csípős alaphoz, de ha szeretnéd, sima tejszínre is lecserélheted.
A karfiolt szedjük rózsáira.
Keverjük össze egy tálban a joghurtot, a citromlevet és a fűszereket. Forgassuk a marinádba a karfiolrózsákat, majd fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, de inkább egy éjszakára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, terítsük szét rajta a bepácolt, lecsöpögtetett karfiolrózsákat. Toljuk a sütőbe 20 percre, míg megpuhulnak, picit megpirulnak.
Közben a szósz hozzávalóit keverjük össze, forgassuk bele a megmaradt pácot is. Melegítsük össze a tűzhelyen a szószt, ha forr, vegyük kicsire a lángot, kb. 10-15 percig főzzük, míg sűrűsödik. Forgassuk bele a kész karfiolt, majd rögtön tálaljuk.
Rizzsel, pitával, naankenyérrel is mennyei lesz.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu