![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Reszelt karfiolból készül a legjobb zöldségfasírt – Bátran fűszerezve isteni finom
![karfiol2cover](https://kep.index.hu/1/0/3122/31223/312237/31223779_2397609_f2558d4ed6579d2df1cc330d762fecc4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Minden héten igyekszem húsmentes napot tartani, amikor a zöldségek kapják a főszerepet a konyhámban. Nehéz feladat ezt összehozni egy húsevő családban, de nem lehetetlen.
Az egyik legkedveltebb húshelyettesítő zöldség a gomba, nálam is, hiszen tényleg nagyszerű és változatos ételeket készíthetünk belőle. Egy idő után azonban kezd unalmassá válni, hogy a húsmentes napon mindig a gomba a főszereplő.
A karfiolról köztudott, hogy szintén alkalmas húshelyettesítésre, alternatívák ezrei állnak előttünk, ha ebből a zöldségből készítenénk valamit, sokan mégsem szeretnek vele dolgozni. Hogy miért? A legtöbben megfőzik, mielőtt felhasználnák, amivel nincs is semmi gond, csak nem árt óvatosnak lenni, mert ha túlfőzzük a karfiolt, nagyon kellemetlen szagot hagy maga után. Egy ilyen rossz tapasztalat után sokan örökre száműzik a karfiolt az étrendjükből.
Nem kell feltétlenül megfőzni
A szénhidrátszegény karfiolt nyersen, saláta formájában is kipróbálhatjuk, tepsiben is megsüthetjük, remek köret és leves készülhet belőle, de laktató zöldségfasírt is. A karfiolból készült zöldségfasírtban az a legjobb, hogy nyersen is belereszelhetjük a rózsát, de a hagymát sem muszáj megdinsztelni, ha időszűkében vagyunk. A karfiolfasírtot bő olajban sütjük készre, de légkeverésen, tepsiben, zsiradék hozzáadása nélkül is elkészíthetjük. Könnyű saláta vagy mártogatós mellé tálaljuk, vegetáriánusok főzelék mellé is kipróbálhatják.
Karfiolfasírt
![karfiol2ct](https://kep.index.hu/1/0/3122/31223/312236/31223643_2bffe38d6777f586be5b7902c6990003_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej karfiol
- 1 darab tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, majd főzzük puhára, de ne főzzük túl. Főzés után hideg vízzel hűtsük le, vagy ha időnk engedi, várjuk meg, míg kihűl. A puha rózsákat reszeljük egy nagy tálba.
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük meg, ezután adjuk a karfiolhoz. A tojás is mehet a hozzá, de arra azért ügyeljünk, hogy a hagyma ne legyen forró, mikor a tojást a keverékhez adjuk. A tálba kerül még a zsemlemorzsa, a zúzott fokhagyma, a finomra aprított petrezselyem, só és bors, majd alapos keverés után kezdődhet a zöldségfasírt megformálása.
A karfiolfasírtot süthetjük bő olajban, de légkeverésen, 180 fokos sütőben is, 20-25 perc alatt aranybarna lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!