Görög fűszerekkel sütött csirkenyárs – Elképesztően puha lesz így a hús
Izgalmas fűszerekkel pácolva tökéletes húst készíthetsz a grillen is, a csirkemell sem lesz száraz.
A kebab, ez a közel-keleti húsétel, minimális hozzávalóból készül, ízeiben mégis nagyon gazdag. Az alapja erősen fűszerezett darált hús, legtöbbször birka vagy bárány, amelyet hagyományosan parázs felett forgatva sütnek meg. Természetesen gázgrillen is elkészíthető, igaz, a füstös aroma hiányozni fog, maga a hús anélkül is ízletes.
A kebabból nem hiányozhat a hagyma, illetve az alább olvasható változatba egy csipet szódabikarbóna is került, hogy picit puhább legyen a hús. Ez a szuper recept és ötlet ezen az oldalon jött velem szembe, egyszerűen tökéletes.
Sütés közben nem csak forgatni, kenegetni is érdemes a húst: az olívaolajba ajánlott egy kevés citromlevet, sót és hagymalevet is csempészni. Utóbbi különlegesen hangzik, de valójában csak a lereszelt hagyma kinyomkodott levéről van szó.
A vöröshagymát pucoljuk meg, reszeljük le. Valamennyi levet fog ereszteni, azt nyomkodjuk ki belőle, de ne öntsük ki, tegyük félre.
A darált húsról – ha van rajta – öntsük le a felesleges folyadékot.
Egy nagy tálban keverjük össze a kétféle húst, a reszelt hagymát, a fűszereket és a szódabikarbónát. Addig gyúrjuk, míg össze nem áll egy gombóccá.
A grillt melegítsük elő, parázs fölött lesz az igazi a kebab. Ha gázgrillt használunk, kenjük le olajjal.
A húst osszuk 8 részre, majd vizes (vagy hagymaleves) kézzel formázzunk belőlük 8 darab gombócot. Lapítsuk ki őket, tegyük a közepükbe a nyársakat, majd formázzunk belőlük rudakat: nyomogassuk rá a darált húst a nyársra, míg kb. 2 centi vastag, 17 centi hosszú rudak nem lesznek belőlük. Kenjük le őket a hagymalével.
Tegyük őket a parázs fölé/forró gázgrillre. Már pár másodpercen belül kezdjük el őket forgatni, mert ha az egyik felük túlzottan megsül, széteshet a kebab. Oldalanként kb. 4-4 percre lesz szükségük.
Amikor már nagyjából megsültek, kenjük le őket az olívaolajos-citromos-hagymás keverékkel.
Ahogy elkészültek, rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu