Így készítve lesz szerethető a kelkáposzta-főzelék – A menzás íz csak rossz emlék marad

kelkaposztacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A főzelék pörkölttel igazi retró párosítás, ami ha jól van elkészítve, a család kedvence lesz.

A menzán sokszor került az asztalra kelkáposzta-főzelék pörkölttel, amiben nem is tudom, mi volt a legborzalmasabb, a malter állagú valami, amit főzelékként sóztak a diákokra, vagy a zsírban úszó pörkölt, amiben még hús sem volt. 

Érdemes elfelejteni a rossz emlékeket, mert ez a káposztás főzelék az egyik legfinomabb a magyar konyhában. Hozzá sertéspörkölt illik, de van, aki még kenyeret is szokott mellé fogyasztani. Érdemes ezt a receptet követni lépésről lépésre, hogy biztosan ne csalódj. 

Kelkáposzta-főzelék sertéspörkölttel

kelkápi

Hozzávalók 8 személyre

  • 1.5 kilogramm burgonya
  • 1.5 kilogramm kelkáposzta
  • 200 gramm kacsazsír
  • 50 gramm újhagyma
  • 50 gramm fokhagyma
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 teáskanál fűszerkömény
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • ízlés szerint majoranna
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd félrehúzzuk, belezúzzuk a fokhagymát és hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Elkeverjük, majd kb. 2 dl forró vízzel visszatesszük nagy lángra. Sózzuk, borsozzuk, fűszerköménnyel és majorannával ízesítjük.

Az egészet addig főzzük, amíg a hagyma megfő, ekkor beletesszük a kockákra vágott krumplit és felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. Miután ismét felforrt, hozzáadjuk a kissé nagyobb kockákra vágott kelkáposztát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el.

A lisztet 2 dl vízzel simára keverjük, és amikor megfőtt a krumpli, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Felforraljuk, majd sertéspörkölttel tálaljuk.

Itt pedig a tökéletes sertéspörkölt receptjét találod.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük