Fokhagymás, húsmentes fasírt: egészséges, gyors és laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Ropogós
30 perces tejszínes zöldborsókrémleves: könnyed, selymes fogás
Mennyei almás-lekváros kenyérpuding: kis formákban is megsütheted
Napindító vitaminkoktél: természetes immunerősítés a téli napokra
Így melegítsd újra a maradék tésztát: szuper tippek egy helyen
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
A fasírt az az étel, amit nem tudok megunni. Nem vagyok vegetáriánus, de a fasírtban nem csak a húsosat szeretem, sőt, a zöldséges változatokból sokkal ízletesebb és izgalmasabb ízeket tudok kihozni.
A kelkáposztának nyár végén és ősszel van szezonja. Bár eléggé megosztó zöldség, sokan a szagáért nincsenek oda, én mégis nagyon ajánlom. Ha nem főzzük túl, akkor egyrészt a kellemetlen szagot is megússzuk, másrészt finom roppanós lesz és az édeskés íze is megmarad.
A kelkáposztát sokféleképpen fel lehet használni, lehet belőle melengető levest készíteni vagy kicsit laktatóbb egytálételt rakottasan, de én a főzeléktől sem zárkózom el, ha nem a klasszikus menzás változat készül belőle. Most pedig elkészítettem a fasírtverziót, amely igazi könnyed vacsora vagy ebéd, körettel, köret nélkül vagy mártogatóssal is tökéletes.
Kelkáposztafasírt
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm kelkáposzta
- 1 darab zsemle (beáztatva)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A kelkáposztát vágjuk csíkokra, főzzük meg, majd szűrjük le. A zsemlét áztassuk be, nyomkodjuk ki a felesleges vizet, majd keverjük a káposztához. Tegyük hozzá a tojást, az összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá olajat vagy zsiradékot. Jól keverjük össze, és formázzunk belőle lapos korongokat, majd forgassuk meg zsemlemorzsában.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Tegyük a fasírtokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ha szükséges, locsolgassuk meg őket egy kis olajjal, és 20 perc alatt süssük pirosasra.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors