Mennyei, puha csokis-túrós csiga: sütőporos a tésztája
A puha péksütemény egyszerűen és gyorsan készül, mivel elmarad a kelesztés, a begyúrt tésztával azonnal lehet dolgozni.
Gyerekkorom óta imádom a kókuszos süteményeket, főleg azokat, amiket anyukám süt. Az egyik specialitása a kelt tésztás kókuszos csiga, mely a tölteléktől lesz különleges.
A krém elkészítése nem nehéz, de résen kell lenni, mert el lehet rontani. Az első hibalehetőség a tojásfehérje verésénél merülhet fel. Én azt mondom, feltétlen vízgőz felett verd habbá, mert így szép sűrű lesz a krém. Ha a mozzanat kimarad, akkor száraz lesz, nem lehet olyan jól eloszlatni benne a kókuszreszeléket.
A másik hibapont a sütésnél merülhet fel. Míg a legtöbb receptben aranybarnára kell sütni a péksütit, ennél a kókuszos csigánál nem baj, ha picit sápadtabb a tészta, mert úgy a töltelék krémes marad. Ha túlsül, akkor elvész a kókuszkrém lágysága.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen, 8-12 percig pihentessük, míg az élesztő felfut.
A lisztet forgassuk egybe a sóval és vaníliás cukorral, majd morzsoljuk hozzá a puha vajat. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a felfutott élesztőt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. (Ha szükséges, langyos tejet adjunk még hozzá.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A tojásfehérjét a porcukorral kezdjük el kemény habbá verni, majd vízgőz fölött folytassuk a munkát, verjük addig, míg szép sűrű, krémes állagú lesz. Ezután forgassuk hozzá a kókuszreszeléket.
A megkelt tésztát lisztezett felületen osszuk két cipóra. Először nyújtsuk ki az egyiket, kenjük meg a kókuszos krém felével, majd tekerjük fel, és vágjuk ujjnyi vastag csigákra. A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd a másik tésztát is nyújtsuk ki, töltsük, tekerjük és vágjuk csigákra.
A sütőpapírra sorakoztatott csigákat pihentessük 20-30 percig, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 18-22 percre. Sütésnél vigyázzunk, ne süssük túl pirosra a tésztát, mert akkor a töltelék száraz lesz.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu