Lágy vaníliakrém, habkönnyű égetett tészta: így készül a képviselőfánk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cukrászdák kedvelt süteménye az égetett tészta, de még a legbátrabbak is félve készítik el otthon.
Ekler fánk, profiterol, Szent Honoré torta és képviselőfánk, ez a négy kedvelt desszert ugyanabból a tésztából készül, amit egyszerűen csak égetett tésztaként emlegetünk. A recept ugyanaz, a megformálásukban és a krémmel való töltésükben van a különbség.
Ahogy minden népszerű cukrász csemegét, a képviselőfánkot is elkészíthetjük otthon. Én most nem fogok senkit kábítani, ez nem egy könnyű recept. Még biztos kezű, nagy sütési tapasztalattal rendelkező is el tudja rontani. Elég, ha úgy dönt a cukrász, apránként adagolja a lisztet, vagy nem várja meg, míg kihűl a tésztának való és egyszerre dobja bele a tojásokat. Ennél a desszertnél különösen fontos, hogy kövessük a leírtakat.
Fontosak az arányok
Mindenkinek megvan a maga trükkje, szabálya, amit betart, miközben süt, főz a konyhájában. Én például érzéssel mérek, vagy mondjuk úgy, hogy a szememmel ítélem meg az arányokat, nem használok konyhai mérőt. Olykor azonban előkerül, és vannak olyan receptek, amelyeknél egyenesen kötelező a használata különben konyhai katasztrófa lesz a végeredmény.
Az égetett tésztánál a legelső szabály, hogy használjuk a mérleget! A recept utasításait hűen kövessük és akkor biztos, hogy minden jól fog menni, a végeredmény elbűvölő és mennyei lesz.
Képviselőfánk
Hozzávalók 8 személyre
Égetett tészta
- 1.5 deciliter víz
- 1.5 deciliter olaj
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dekagramm liszt
- 4 darab tojás
Krém
- 6 darab tojás
- 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
- 3 deciliter habtejszín
- 4 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 4 deciliter tej
- 1 tasak habfixáló
Díszítés
- porcukor
Elkészítés:
Égetett tészta
Fogunk egy fazekat, amiben a vizet, olajat, sót és a vaníliás cukrot felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről, és a kétszer átszitált lisztet egyszerre hozzáadjuk. Ezután a fazék tartalma ismét a tűzhelyre kerül, amit folyamatosan kevergetünk addig, amíg az alakuló tészta le nem válik az edény faláról. Ha ez megvan, levesszük a tűzhelyről, folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük. Most már nyugodtan használhatunk kézi habverőt, a tojásokat egyenként adjuk a tésztához és keverjük szép fényesre.
A tepsinket béleljük ki sütőpapírral. Fogjunk egy habzsákot, és tegyük bele az égetett tésztát. Közepes, formás kis halmokat nyomjunk a papírra. Ezután 200 fokos légkeveréses sütőbe tesszük 20-25 percre. Fontos, hogy ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor a tészta könnyen összeesik. Mielőtt dolgoznánk a tésztával, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
Krém
Először a 6 darab tojást válasszuk szét. A tojásfehérjét vízgőz felett a cukor felével felverjük. A lisztet kevés tejjel és a tojássárgájával habosra keverjük. A maradék tejet a félbevágott, kikapart vaníliarúddal felforraljuk, ezután a tojássárgás masszát belecsurgatjuk, és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét csak ezután adjuk hozzá kis adagokban, laza mozdulattal.
A habtejszínt a cukor másik felével felverjük, márkától és igénytől függően adhatunk hozzá habfixálót.
Összeállítás
Az égetett tészta kalapját levágjuk, ha túl sok a tészta a belsejében, nyugodtan kikaphatjuk. Töltsük meg a vaníliás krémmel, a tetejére menjen a hab, majd tegyük rá a kalapját, és szórjuk meg porcukorral az elkészült képviselőfánkokat.
Aki nem akar ennyit bajlódni, nyugodtan megtöltheti a tésztát csak egyfajta töltelékkel is, az ízlésére van bízva, hogy a habtejszínt vagy a vaníliás tölteléket választja.
Fotó: Getty Images