
Mennyei márványos kuglóf: kevert tésztás süteményt mutatunk
A varázslatos kuglóf a különleges mintázatának köszönheti a nevét. Lágyan fonódik össze benne az omlós és puha, kétféle színű tészta, amely klasszikus kuglófsütő formában ölt végül testet.
A hagyományos kuglóf kelt tésztából készül, de kevert recepteket is találni bőséggel, amelyeket nagyon könnyű elkészíteni.
Az egyszerű recept továbbgondolható: érdemes a tésztába a kávé vagy a rum aromájából is csempészni egy keveset (teáskanálnyit), vagy ropogós elemmel feldobni. Bátran mehet a masszába 1-2 maréknyi durvára tört mandula, dió vagy mogyoró.
A csokis kuglóf légmentesen tárolva 3-4 napig is megőrzi puha textúráját, persze, ha marad belőle addig, amire nincs garancia!
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük fehéredésig. A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd hűtsük ki.
A tejet, olajat és az olvasztott csokit forgassuk a tojássárgájához, ezután adjuk hozzá több részletben, spatula segítségével a fehérjehabot is.
A lisztet forgassuk egybe a sütőporral, majd óvatosan keverjük egybe a tojásos keverékkel.
A kuglófformát kenjük ki egy kevés vajjal vagy olajjal. Ezután a masszát is simítsuk bele.
A kuglófot toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (körülbelül 40-50 perc).
A kész sütit borítsuk rácsra és hűtsük ki.
A csokit olvasszuk fel vízgőz felett, majd csorgassuk a kihűlt kuglófra.
Fotók: Getty Images