Különleges kivis-citrusos torta: darált keksz az alapja

kivis  torta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Még nincs vége a nyárnak: a kedvenc süti cím várományosa idén a savanykás gyümölcsökből készült kivis-citrusos torta lesz!

Szerencsére mindkét gyümölcs elérhető az év bármely szakában, ráadásul azoknak is megjöhet a kedve ehhez a sütihez, akik nem annyira édesszájúak, hiszen inkább picit fanyar lesz a végeredmény. Mivel a kivi sajnos egy igen allergén gyümölcs, vigyázni kell vele, azoknak ajánljuk, akik biztosan bírják az ízét és allergénjeit.

A torta elkészítése gyerekjáték, de a pihentetés nagyon fontos, így a krém valóban összeáll, és amikor leveszed róla a formát, nem egy szétfolyt massza kerül a vendégek tányérjára. A torta úgy jó, ha villával és nem pedig kanállal kell felkínálni. 

Kivis-citrusos torta

kivis torta

Hozzávalók 8 szelethez

A kekszalaphoz:

  • 160 g kekszmorzsa
  • 2 ek kristálycukor
  • 4 ek olvasztott vaj (sótlan)

A töltelékhez:

  • 410 ml sűrített tej (cukrozott)
  • 4 db tojásfehérje
  • 125 ml lime-lé (helyettesíthető citromlével)

A díszítéshez:

  • 10 szelet kivi
Recept idők

Elkészítés:

Először a kekszalapot készítsük el. Egy tálban keverjük össze a cukrot, a kekszmorzsát és az olvasztott vajat. 

Ha ez kész, vegyünk elő egy 20 cm-es átmérőjű, kerek tortaformát, és nyomkodjuk bele a keveréket. 

190 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt süssük készre a torta alapját.

Amíg a tortaalap pihen, készítsük el a tölteléket. 

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a sűrített tejet és a tojásfehérjéket, majd ha már szép, homogén állagúvá kevertük, adjuk hozzá a lime levét is. Óvatosan forgassuk össze az egészet. 

Az elkészült krémet öntsük a korábban elősütött morzsás alapra, és mindössze 15 perc alatt süssük készre. 

A sütést követően hagyjuk a tortát kihűlni, majd fóliával letakarva tegyük 3 órára a hűtőbe pihenni. 

Tálalás előtt díszítsük fel, ízlés szerint kivi- vagy akár citromkarikákkal is.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük