Klasszikus meggyes rétes rengeteg töltelékkel, gyúrt tésztával - Ezzel a trükkel biztosan nem ázik át a tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A titkos hozzávaló általában a búzadara, ami nem engedi eláztatni a tésztát, most azonban darált kekszet használtunk helyette.
Ma már nagyon ritkán áll neki bárki házi rétest készíteni, ha mégis, akkor kész rétestésztával dolgoznak, vagy csak megsütik a kész fagyasztott rétest. Pedig a kézzel gyúrt tésztának és a friss meggyből készült tölteléknek nincsen párja.
Természetesen időigényesebb az elkészítése, de nem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják: a töltelékkel szinte semmi dolgunk nem lesz, a tésztának pedig egyedül a nyújtása okozhat némi nehézséget. A tésztát ugyanis az ujjbegyeinkkel kell minél vékonyabbra, szinte átlátszóra széthúzni, ezt óvatosan és precízen kell végezni. Ugyanígy a feltekerésnél is ügyelni kell, nehogy kiszakadjon, érdemes egy konyharuha segítségével görgetni fel a tésztát.
Meggyes rétes
Hozzávalók 10 szelethez
Tészta:
- 250 gramm liszt
- 20 gramm olaj
- 1 csipet só
- 100 milliliter langyos víz
- 1 kis darab tojás
- olaj (kenéshez)
Összeállítás:
- 150 gramm vaj
- 70 gramm darált keksz
Töltelék:
- 750 gramm meggy (magozott)
- 100 gramm cukor
- 120 gramm darált keksz
- 0.5 teáskanál fahéj
- 3 evőkanál vaj
- 2 evőkanál vaj (kenéshez)
- porcukor
Elkészítés:
Tészta:
A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba, majd kezdjük el dagasztani. Ha van dagasztógépünk, azzal kb. 5-7 percet vesz igénybe, kézzel több időbe telik. Akkor jó, ha a tészta puha, egynemű, rugalmas. Formázzunk belőle labdát, majd kenjük be kívülről olajjal. Tegyük egy tálba, majd hagyjuk pihenni 45 percig.
Töltelék:
A fahéjat, 120 gramm kekszet és 3 evőkanál vajat tegyünk egy kis lábasba, majd melegítsük össze, hogy a vaj felolvadjon. A magozott meggyet keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a vajas, kekszes alapot is.
Összeállítás:
Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát nagyon vékonyra, kb. 25-30 centiméteres téglalapra, majd tegyük át egy konyharuhára. Most jön a nehezebb része, az ujjainkkal szét kell húznunk a tésztát a lehető legvékonyabbra. A tészta közepéről kezdjük, nyúljunk alá az ujjainkkal, a hüvelykujjunkat hagyjuk felül, majd óvatosan kezdjük el húzni, nyújtani a tésztát a szélek felé. Ezt addig ismételjük, míg annyira vékony nem lesz a tészta, hogyha alátennénk egy újságot, el lehetne olvasni a betűket. A széleken felgyűlt vastag tésztaréteget, vágjuk le egy éles késsel.
A vékony tésztát kenjük meg 15 dekagramm olvasztott vajjal, majd a tészta alsó harmadába szórjunk 70 gramm kekszet. A meggyes tölteléket kanalazzuk a tészta alsó harmadába egy csíkban úgy, hogy maradjon az aljától is 5-6 centiméternyi hely, hogy rá tudjuk majd hajtani. Hajtsuk rá a töltelékre a tészta alját és széleit, majd a konyharuha segítségével kezdjük el feltekerni. Mikor már a feléig feltekertük, hajtsuk be a széleket úgy, mintha burritót készítenénk, majd tekejük fel végig a rétest.
A kész rétest tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben 45-60 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Ha kész, várjuk meg, míg kihűl, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images