
Palacsintatészta a levesbe? Az osztrák konyha kedvencét próbáld ki otthon is
Egy egyszerű erőlevest is különlegesebbé tehetsz, ha a hagyományos levesbetétet valami szokatlanra cseréled.
Ha szereted a híres osztrák desszertet, a Sacher-tortát, ne csak a cukrászdába térj be érte, készítsd el házilag is! Sem a tészta, sem a csokimáz összeállítása nem nagy ördöngösség, és sokkal-sokkal finomabb lesz, mint az üzletekben kapható.
A puha piskóta titka a sok tojásban és a tojáshabban rejlik, ezt jó keményre verd fel, és nagyon óvatosan, spatula segítségével forgasd a tésztába, hogy ne nagyon törjön össze. Vigyázz, ne keverd túl, különben nem emelkedik meg, és nem lesz könnyed és légies. Ha biztosra mennél, egy kevés sütőport is forgathatsz bele.
Ha nem ragaszkodsz az eredeti recepthez, a baracklekvárt bátran cseréld le, málnalekvárral is mennyei lesz!
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy 23 centis tortaformát.
Készítsük el előbb a piskótát: a piskótához való étcsokit törjük darabokra, majd vízgőz felett olvasszuk meg, tegyük félre hűlni.
A puha vajat és a cukor felét keverjük habosra robotgép segítségével.
A tojásokat válasszuk szét, majd a tojássárgákat egyesével keverjük bele a vajas-cukros keverékbe. Ha mindet elkevertük, adjuk hozzá a vaníliát és a kihűlt olvasztott csokit is. Keverjük az egészet krémesre és habosra.
Egy másik tálban a tojásfehérjét verjük habbá egy csipet sóval. Mikor már kezd összeállni, kisebb részletekben adjuk hozzá a maradék cukrot, és verjük egészen kemény habbá.
A felvert habot több részletben, spatula segítségével forgassuk bele a csokis keverékbe. Szitáljuk bele a lisztet is, azt is óvatosan forgassuk bele, hogy egy csomómentes keveréket kapjunk, de vigyázzunk, ne keverjük túl.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, és toljuk a sütőbe 45-55 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
A kész piskótának vágjuk egyenesre a tetejét, ha esetleg púpos lenne, majd felezzük el.
A lekvárt, ha szükséges, olvasszuk meg, vagy turmixoljuk le, ha nagyon darabos.
A lekvár nagyjából 2/3 részét kenjük szét az alsó piskótalapon, majd tegyük rá a másik lapot, és a maradék lekvárral kenjük le vékonyan kívülről is. Tegyük a hűtőbe, míg elkészül a csokimáz.
A csokit törjük darabokra, tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt melegítsük fel, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd öntsük a csokira. Hagyjuk állni 2-3 percig, majd adjuk hozzá a vajat is, és keverjük csomómentesre. Várjuk meg, míg picit hűl, de még nem kezd megkötni.
A csokimázat öntsük a torta tetejére, majd oszlassuk el rajta, hagyjuk, hogy az oldalán is lecsorogjon. Tegyük a hűtőbe 10 percre, míg megszilárdul rajta.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu