A török fasírt, azaz a köfte receptje - Ez a húsgolyó is megér egy misét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A köfte a török konyha egyik alapétele, a mi fasírtunkhoz hasonló, nagyon finom húsétel.
A köfte a törököknél olyan hagyományos étel, mint nálunk a fasírt, csak a fűszerezésében tér el tőle. Az ízesítése tájegységenként eltér, rengeteg változatban és alakban készítik. Egyben hasonlítanak, sertéshúsból sosem készülhetnek.
Van, amelyik lapos, a másik hosszúkás alakú, de van olyan is, amelyiket nyársra fűzik. Az elkészítési módja is többféle lehet, van, amelyik bő olajban sül, de van, amelyiket grillezik, sőt, meg is lehet főzni. Vegetariánus változata is létezik, amelybe hús helyett bulgurt gyúrnak.
A köfte a nevét vagy az alakjáról, vagy a származási helyéről kapta. Jó időben közös sütögetésre is viszik, hiszen nagyon jó alapanyag, csak be kell gyúrni, majd bárhol kisüthető. Köretnek bulgurt vagy salátát kínálnak hozzá, de szendvicsként fogyasztva is finom.
Köfte
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm marhahús (darált)
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab tojás
- 2 szelet kenyér
- ízlés szerint római kömény
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra, majd tegyük egy tálba a darált hússal együtt. A kenyereket is tépkedjük egészen apróra, tegyük a húsra. Fűszerezzük meg, üssünk rá egy tojást, majd gyúrjuk össze. Nedves kézzel vegyünk ki a masszából egy darabot, formázzuk gombóccá, lapítsuk ki. Tegyük egy letakart tálcára.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd mindkét oldalán néhány percig süssük a fasírtot, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images