
A török fasírt, azaz a köfte receptje - Ez a húsgolyó is megér egy misét

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Könnyed cukkinis, gombás tészta: a tejszíntől lesz krémes

Krémes hummusz savanykás kovászos uborkával: izgalmas nyári kence

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence

Nyári, grillezett padlizsán: friss zöldfűszerekkel a legfinomabb

Házi baracklekvár vaníliával bolondítva: ilyen finomat még nem ettél
A köfte a török konyha egyik alapétele, a mi fasírtunkhoz hasonló, nagyon finom húsétel.
A köfte a törököknél olyan hagyományos étel, mint nálunk a fasírt, csak a fűszerezésében tér el tőle. Az ízesítése tájegységenként eltér, rengeteg változatban és alakban készítik. Egyben hasonlítanak, sertéshúsból sosem készülhetnek.
Van, amelyik lapos, a másik hosszúkás alakú, de van olyan is, amelyiket nyársra fűzik. Az elkészítési módja is többféle lehet, van, amelyik bő olajban sül, de van, amelyiket grillezik, sőt, meg is lehet főzni. Vegetariánus változata is létezik, amelybe hús helyett bulgurt gyúrnak.
A köfte a nevét vagy az alakjáról, vagy a származási helyéről kapta. Jó időben közös sütögetésre is viszik, hiszen nagyon jó alapanyag, csak be kell gyúrni, majd bárhol kisüthető. Köretnek bulgurt vagy salátát kínálnak hozzá, de szendvicsként fogyasztva is finom.
Köfte

Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm marhahús (darált)
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab tojás
- 2 szelet kenyér
- ízlés szerint római kömény
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra, majd tegyük egy tálba a darált hússal együtt. A kenyereket is tépkedjük egészen apróra, tegyük a húsra. Fűszerezzük meg, üssünk rá egy tojást, majd gyúrjuk össze. Nedves kézzel vegyünk ki a masszából egy darabot, formázzuk gombóccá, lapítsuk ki. Tegyük egy letakart tálcára.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd mindkét oldalán néhány percig süssük a fasírtot, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images