Egyben sült, kolbásszal töltött fasírt: mutatós és nagyon finom
A szaftos fasírt remek választás családi vagy baráti ebédre, ha marad belőle, másnap szendvicsalapanyagnak is tökéletes.
A fasírt készülhet golyó formájában és egyben sütve. Az egyben sült változat Magyarországon Stefánia-mód a legkedveltebb, Amerikában pedig paradicsomos mázzal lekenve őrülnek meg érte a hasukat szeretők. Persze más receptek alapján is érdemes kipróbálni, mutatunk is egy fenséges változatot, mely szaftos és tele van ízekkel.
A fasírt az extra szaftosságát és a kicsit pikánsabb zamatát a kolbásztól kapja. Hogy még finomabb legyen, érdemes a fasírt masszáját zöldségekkel gazdagítani, jelen esetben dinsztelt hagyma, fokhagyma és petrezselyem gondoskodik az ízélményről, de reszelt répa is elfér benne. Természetesen a főtt tojás sem marad ki, mely ezúttal nem töltelék formájában jelenik meg, hanem a darált húshoz keverve érvényesül. A gusztusos fasírtot kínáld krumplipüré vagy zöldséges bulgur mellé. Ha marad másnapra, dobj össze belőle egy remek kis szendvicset.
Kolbásszal töltött fasírt
Hozzávalók 4 személyre
- 6 darab tojás
- só ízlés szerint
- 70 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- bors ízlés szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem (opcionális)
- 1 szál füstölt kolbász
Elkészítés:
4 darab tojást tegyünk forrásban lévő sós vízbe, és 8-12 perc alatt főzzük keményre, majd hűtsük ki. A kihűlt tojásokat kockázzuk apróra.
A darált húst tegyük keverőtálba.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk a darált húshoz.
A darált húshoz adjuk hozzá a maradék tojást (2 darab), a reszelt fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, zsemlemorzsát, főtt tojást és a finomra aprított petrezselymet.
A dolgozófelületre terítsünk sütőpapírt vagy fóliát. A fóliára tegyük rá a darált húst, majd a kezünkkel egyengessük vékony téglalappá. Ezután a kolbászt helyezzük a darált hús közepébe és a fólia segítségével tekerjük fel, és formáljuk henger alakúvá.
Egy tepsit kenjünk ki olajjal, majd helyezzük rá az egybefasírtot. A fasírt tetejére is kenjünk egy kevés olajat, majd fedjük le fóliával, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe.
A fasírtot 40-50 percig süssük fólia alatt, közben egyszer-kétszer nézzünk rá, és locsoljuk meg a szaftjával. Ezután fólia nélkül süssük 10-15 perc alatt szép pirosra.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!