Kolbásszal gyúrt húsgolyók paradicsommártással - Így készítik A Keresztapában
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kedvenc filmjeink ikonikus fogásait otthon elkészíteni iszonyú menő dolog, pláne, ha az ennyire finom, mint ez a húsgombóc.
Ennek a fogásnak ugyan az égvilágon semmi köze az olasz konyhához, mégis annyira jó, annyira kényeztető étel, hogy mindenkinek fel kell vennie a repertoárjába, akár Keresztapa-rajongó, akár nem.
A húsgombóc kolbásszal kikevert darált húsból készül, ettől még szaftosabb, fűszeresebb és sokkal finomabb lesz. Fokhagymás paradicsommártással és al dente-re főtt spagettivel tálald, a mennyei fogást mindenki imádni fogja.
Kolbászos húsgombóc
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombóchoz:
- 400 gramm sütni való kolbász
- 250 gramm darált marhahús
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál bors
- 1 mokkáskanál bazsalikom
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1 fej vöröshagyma
A mártáshoz:
- 1 deciliter olívaolaj
- 1 fej fokhagyma
- 350 gramm passzírozott paradicsom
- 480 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
A tálaláshoz:
- 500 gramm spagetti
- reszelt parmezán
- olívaolaj
Elkészítés:
Húsgombóc:
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. A sütni való kolbászból mindkét irányban finom mozdulatokkal kinyomkodjuk a hús kb. harmadát. A maradék laza kolbászt 3-4 centinként megtekerjük, így mini kolbászkákat kapunk.
A kinyomkodott kolbászhúst és a marhahúst összekeverjük, befűszerezzük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, sózzuk, majd a tojással és a morzsával formázhatóra gyúrjuk. Nyirkos kézzel diónál kisebb gombócokat formázunk belőle. Kevés olívaolajon először a kolbászt, majd a gombócokat elősütjük.
Szósz:
Forró olívaolajon megpirítjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd ráöntjük a passzírozott és a hámozott paradicsomot. Sózzuk és rászórjuk a cukrot, majd egy burgonyatörővel kicsit megnyomkodjuk. Hozzáadjuk a gombócokat és az elősütött kolbászkákat, majd a kolbászos serpenyőt egy löttyintésnyi vízzel felforraljuk és szintén a mártásra öntjük. Gyengén rázogatva összeforgatjuk, pár perc alatt összefőzzük.
Kifőzzük a spagettit. A gombócos paradicsommártást a tésztára szedjük, majd megszórjuk reszelt parmezánnal és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.
Ha szereted az amerikaiak hedonista kajáit, nézd meg, mit kell még kipróbálnod!
Cover: Getty Images, receptfotó: Street Kitchen