Kolbászos lencsefőzelék az év első napjára: így biztos, nem marad el a jó szerencse

klfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lencse hozzátartozik az év utolsó vagy első napjához, a hagyomány szerint jólét és gazdagság vár a ház családtagjaira, ha ezt a hüvelyest főzik.

A hagyományok fontos szerepet töltenek be a magyar konyhában, karácsonykor a mák és a dió nem hiányozhat az ünnepi asztalról, szilveszterkor a disznós finomságok és a hüvelyesek, a lencséből készült étkeknek biztos helyük van. Az év első napján senki nem szeret nagy sütés, főzéssel kezdeni, ilyenkor marad elég finomság 31-ről. Vannak azonban olyan háztartások, ahol az új év első napján a bab vagy a lencse garantálja a jó szerencsét.

A mamám minden január 1-jén lencsét készített, természetesen sosem ugyanúgy, minden évben csavart egyet a recepten. Az egyik legemlékezetesebb változatában pirosra sült kolbászkarikák bújtak meg. Nagyon tartalmas fogás, úgyhogy az utána következő napokra készülj valamilyen könnyű, gyomorkímélő turmixszal. Na de addig is jöhet a lencse, ráér még a diéta.

Kolbászos lencsefőzelék

klfct

Hozzávalók 4 személyre:

Főzelék:

  • 50 dekagramm lencse
  • 20 dekagramm kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab babérlevél
  • só és bors ízlés szerint

Rántás:

  • 1 deciliter olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • pirospaprika ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét mossuk meg, egy éjszakára áztassuk hideg vízbe.

Másnap a lencsét öblítsük át, majd annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi. Tegyük a lencse mellé a megpucolt hagymát.

A lencsét fűszerezzük: tegyük a főzővízbe a babérlevelet, sót, borsot. Főzzük puhára.

A kolbászt karikázzuk fel ízlés szerint, majd saját zsírján pirítsuk.

Rántás:

A zúzott fokhagymát olajon addig pirítsuk, míg illatozni nem kezd (1-2 perc), majd keverjük hozzá a lisztet, és addig pirítsuk, míg halvány zsemleszíne lesz. Ekkor a pirospaprikát is keverjük hozzá, majd a lencse főzővízéből 2-3 merőkanállal adjunk a liszthez, keverjük csomómentesre. Utána adjuk a rántást a főzelékhez, alaposan keverjük el benne.

A megpirult kolbászkarikát keverjük a lencséhez, majd tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük