![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kolbászos lencsefőzelék az év első napjára: így biztos, nem marad el a jó szerencse
![klfcover](https://kep.index.hu/1/0/3963/39630/396307/39630797_3023733_2ced8d83b7d4f894c932824fc0292656_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A lencse hozzátartozik az év utolsó vagy első napjához, a hagyomány szerint jólét és gazdagság vár a ház családtagjaira, ha ezt a hüvelyest főzik.
A hagyományok fontos szerepet töltenek be a magyar konyhában, karácsonykor a mák és a dió nem hiányozhat az ünnepi asztalról, szilveszterkor a disznós finomságok és a hüvelyesek, a lencséből készült étkeknek biztos helyük van. Az év első napján senki nem szeret nagy sütés, főzéssel kezdeni, ilyenkor marad elég finomság 31-ről. Vannak azonban olyan háztartások, ahol az új év első napján a bab vagy a lencse garantálja a jó szerencsét.
A mamám minden január 1-jén lencsét készített, természetesen sosem ugyanúgy, minden évben csavart egyet a recepten. Az egyik legemlékezetesebb változatában pirosra sült kolbászkarikák bújtak meg. Nagyon tartalmas fogás, úgyhogy az utána következő napokra készülj valamilyen könnyű, gyomorkímélő turmixszal. Na de addig is jöhet a lencse, ráér még a diéta.
Kolbászos lencsefőzelék
![klfct](https://kep.index.hu/1/0/3963/39630/396308/39630819_f86765a64102b6293b16182937ec6f6b_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Főzelék:
- 50 dekagramm lencse
- 20 dekagramm kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab babérlevél
- só és bors ízlés szerint
Rántás:
- 1 deciliter olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A lencsét mossuk meg, egy éjszakára áztassuk hideg vízbe.
Másnap a lencsét öblítsük át, majd annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi. Tegyük a lencse mellé a megpucolt hagymát.
A lencsét fűszerezzük: tegyük a főzővízbe a babérlevelet, sót, borsot. Főzzük puhára.
A kolbászt karikázzuk fel ízlés szerint, majd saját zsírján pirítsuk.
Rántás:
A zúzott fokhagymát olajon addig pirítsuk, míg illatozni nem kezd (1-2 perc), majd keverjük hozzá a lisztet, és addig pirítsuk, míg halvány zsemleszíne lesz. Ekkor a pirospaprikát is keverjük hozzá, majd a lencse főzővízéből 2-3 merőkanállal adjunk a liszthez, keverjük csomómentesre. Utána adjuk a rántást a főzelékhez, alaposan keverjük el benne.
A megpirult kolbászkarikát keverjük a lencséhez, majd tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!