Sűrű tarhonyaleves a nagyi receptje alapján: kolbásszal dúsítva a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szerény leves tartalmas, a kolbász füstös zamatától különleges, második fogásra nincs is szükség, ha elkészíted.
A tarhonya hungarikum, száraztészta, amit főként pörkölttel nyakon öntve szokás fogyasztani, pedig levesbetétnek is tökéletes.
Régebben a tarhonyából szerény, de annál laktatóbb levesek készültek. A meleg ételbe a tészta mellé hagyma, néhány darab sárga- és egy fehérrépa került. Vannak azonban olyan receptek, melyekben több zöldség és húsféle is helyet kap.
A régi ízeket felidézve én is elkészítettem a tarhonyalevest a saját ízlésem szerint alakítva. A levesbe 1 darab hegyes-erős paprika is került, így kapott egy kis tüzességet. Ha húst is tennél a levesbe, akkor kolbászt válassz, abból is jobb minőségűt, amit ízlés szerint vághatsz karikákra vagy egészen apróra, ahogy én is tettem. A tejfölt akár mellé is kínálhatod, ízlés szerint tehet rá a család, én azonban a levesbe főztem. Olyan laktató, hogy nincs szükség második fogásra, na jó, talán palacsintának jut még hely a leves után.
Kolbászos tarhonyaleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej vöröshagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 2 darab krumpli
- 1 darab hegyes-erős paprika
- 200 gramm tarhonya
- 2 evőkanál pirospaprika
- 250 milliliter tejföl
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj vagy zsír
- 2 pár kolbász
Elkészítés:
A megtisztított hagymát vágjuk finomra.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, a répákat közepes karikákra, a paprikát finomra.
A kolbászt kis kockákra vágjuk fel, saját zsírján pirítsuk, utána tegyük félre.
A finomra vágott hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, majd 2-3 perc múlva a tarhonyát is dobjuk a hagymára és pirítsuk addig, amíg színt kap. Utána keverjük hozzá a pirospaprikát és az összekészített zöldségeket, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi.
A levest fűszerezzük, főzzük puhára a zöldségeket, majd forgassuk egybe a kolbásszal. Utána a tejfölt is adjuk hozzá, főzzük forrásig.
A kész levesre szórhatunk finomra vágott petrezselymet.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors