Fantasztikus orosz káposztaleves: immunerősítő őszi fogás
Az orosz konyha egyik hagyományos kedvence a káposztaleves, vagyis a scsí, mely hússal és hús nélkül is készülhet.
A rétes története egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor és ahol az akkori török hatás lenyomatát viselte. A mai formáját végül a 18-19. század fordulóján nyerte el, amit az Osztrák–Magyar Monarchiának tulajdonítanak.
Ez az ismert tésztaétel napjainkra főként Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert és népszerű, tésztája pedig, főleg, ha házi készítésű, igen jellegzetes, nagyon lágy.
Ezúttal a pezsgős-köményes-káposztás rétes receptjét mutatjuk meg, amelynek különlegességét e három hozzávaló kombinációja kölcsönzi.
A hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
A fejes káposztát szintén vágjuk fel csíkokra, tegyük egy mély edénybe és sózzuk be. Hagyjuk állni 5 percet.
Egy közepes lábosban karamellizáljuk meg a cukrot az olajon kb. 5 perc alatt.
Adjuk hozzá a hagymát és az őrölt köménymagot, majd keverjük össze.
Amikor már kezd szépen megpirulni a hagyma, tegyük bele a korábban felaprított és besózott fejes káposztát, de előtte alaposan csavarjuk ki, hogy minél kevesebb lé kerüljön bele a lábosba.
Gyakori keverés mellett pároljuk puhára a káposztát kb. 30 perc alatt.
Ha már megpuhult a káposzta, adjuk hozzá az ecetet és a pezsgőt, forraljuk össze, majd tegyük félre hűlni.
Terítsük ki a kész réteslapot, majd szedjük rá a pezsgős káposztát.
Tekerjük fel óvatosan, majd kenjük meg a tetejét a felvert tojássárgával.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 20 perc alatt süssük készre a rétest.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu