Omlós köményes-sajtos rúd: sokáig megőrzi a puhaságát

krcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kelt tészta nem csak édesen mennyei, sósan is kísértésbe viszi az embert, úgyhogy rögtön érdemes dupla adagot sütni.

Kelt tésztából mindig csodák kerülnek az asztalra, igaz, az elkészítésük időigényes, mivel a tésztát olykor - recepttől függően - akár kétszer vagy háromszor is keleszteni kell. Ez a hosszú folyamat járul hozzá ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Persze léteznek trükkös receptek is, egy-egy péksütinek röpke 30 perc pihentetés is elég. Ilyen ez a köményes rúd is.

Sós nassolnivalók készülhetnek leveles- vagy kelt tésztából. A variációk száma végtelen, de a sajtosak élvezik a legnagyobb figyelmet. Mivel a sajttól tényleg minden finomabb, ennek a változatnak a tésztájába is kerül egy kevés, a rudak tetejét azonban a megszokott reszelt sajt helyett kömény díszíti. Így kicsit karakteresebb lesz a sós finomság, de ha nem vagy kibékülve a köménnyel, használhatsz helyette mást.

Köményes-sajtos rúd

krct

Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 40 dekagramm finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 25 dekagramm vaj
  • 2 deciliter tej
  • 2 dekagramm élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 dekagramm sajt (trappista, gouda)
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • kömény a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sót, majd a vajat is morzsoljuk bele.

A tejet langyosítsuk fel, utána morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot keverjük hozzá, várjuk meg, míg felfut (5-8 perc).

A sajtot reszeljük le.

A liszthez adjuk hozzá a reszelt sajtot, a felfutott élesztőt és a tojássárgáját, majd dagasszuk sima tésztává.

A tésztát takarjuk le és 30 percig hagyjuk pihenni.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra, majd vágjunk belőle tetszőleges rudakat, amelyeket helyezzünk sütőpapírral bélelt tepsire.

A rudakat kenjük meg felvert tojással, a tetejükre ízlés szerint szórjunk köményt. Ha nem szeretjük a köményt, mást, akár magvat vagy reszelt sajtot szórjunk rá.

A köményes rudakat 170 fokos sütőben 12-18 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük