![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós köményes-sajtos rúd: sokáig megőrzi a puhaságát
![krcover](https://kep.index.hu/1/0/3945/39458/394583/39458339_3010275_226a85c0504197cfb868b2cad2ab6ace_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kelt tészta nem csak édesen mennyei, sósan is kísértésbe viszi az embert, úgyhogy rögtön érdemes dupla adagot sütni.
Kelt tésztából mindig csodák kerülnek az asztalra, igaz, az elkészítésük időigényes, mivel a tésztát olykor - recepttől függően - akár kétszer vagy háromszor is keleszteni kell. Ez a hosszú folyamat járul hozzá ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Persze léteznek trükkös receptek is, egy-egy péksütinek röpke 30 perc pihentetés is elég. Ilyen ez a köményes rúd is.
Sós nassolnivalók készülhetnek leveles- vagy kelt tésztából. A variációk száma végtelen, de a sajtosak élvezik a legnagyobb figyelmet. Mivel a sajttól tényleg minden finomabb, ennek a változatnak a tésztájába is kerül egy kevés, a rudak tetejét azonban a megszokott reszelt sajt helyett kömény díszíti. Így kicsit karakteresebb lesz a sós finomság, de ha nem vagy kibékülve a köménnyel, használhatsz helyette mást.
Köményes-sajtos rúd
![krct](https://kep.index.hu/1/0/3945/39458/394583/39458365_5eaae95ff19ee3c54e0c28e759376c5f_wm.jpg)
Hozzávalók 40 darabhoz
- 40 dekagramm finomliszt
- 1 teáskanál só
- 25 dekagramm vaj
- 2 deciliter tej
- 2 dekagramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 10 dekagramm sajt (trappista, gouda)
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab tojás a kenéshez
- kömény a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sót, majd a vajat is morzsoljuk bele.
A tejet langyosítsuk fel, utána morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot keverjük hozzá, várjuk meg, míg felfut (5-8 perc).
A sajtot reszeljük le.
A liszthez adjuk hozzá a reszelt sajtot, a felfutott élesztőt és a tojássárgáját, majd dagasszuk sima tésztává.
A tésztát takarjuk le és 30 percig hagyjuk pihenni.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra, majd vágjunk belőle tetszőleges rudakat, amelyeket helyezzünk sütőpapírral bélelt tepsire.
A rudakat kenjük meg felvert tojással, a tetejükre ízlés szerint szórjunk köményt. Ha nem szeretjük a köményt, mást, akár magvat vagy reszelt sajtot szórjunk rá.
A köményes rudakat 170 fokos sütőben 12-18 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!