Puha, olívaolajban konfitált fokhagyma - Üvegben elrakva sokáig eláll
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a puha fokhagyma nem csak húsok mellé tökéletes, pirítósra kenve is csodás előétel.
A konfitálás azt jelenti, hogy az ételt olajban vagy zsírban, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig főzik. A szó francia eredetű, konzerválást jelent.
A különböző szárnyasok, húsok konfitálása is nagyon népszerű, a zsírban eltett kacsahús receptje a legkedveltebb, de a hagymalekvár is ezzel a módszerrel készül.
A fokhagymát is izgalmasabbá lehet tenni ezzel a technikával. A konfitálástól a fokhagyma édeskéssé válik, amely isteni lesz, akár ehhez a görög krumplipüréhez, akár pizzaszószba keverve, de pirítóson is nagyszerű lesz. Az olajat, amelyben a fokhagyma főtt, szintén felhasználhatod kenyérre vagy salátára csepegtetve.
Konfitált fokhagyma
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 fej fokhagyma
- 400 milliliter olívaolaj
Elkészítés:
Sterilizáljunk befőttesüvegeket.
A fokhagymákat hámozzuk meg. Tegyük a gerezdeket egy kisebb edénybe, öntsünk rájuk annyi olívaolajat, hogy ellepje őket.
Tegyük fel a tűzhelyre, forrósítsuk fel az olívaolajat, majd főzzük alacsony hőmérsékleten a fokhagymákat 30 percig. Villával ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a gerezdek.
Tegyük a gerezdeket a befőttesüvegekbe, majd öntsük rájuk az olívaolajat is, végül szorosan zárjuk le az üvegeket.
Fotó: Getty Images