Mitől lesz szép a szalagos fánk? A sütésére nagyon oda kell figyelni
Ha farsang, akkor fánk! Na de milyen? A rengetegféle pampuska közül nem olyan egyszerű kiválasztani, melyik finomság kerüljön az asztalra.
A túrófánk akkor az igazi, ha a belseje légies, épp ezért a túrót érdemes szitán áttörni. A kissé macerásnak tűnő művelet kihagyható, de hidd el, megéri, mert teljesen más így készítve a pampuska. A légies textúrát a szódabikarbóna garantálja, de sütőporral is helyettesítheted.
A finomság érdeme, hogy kelesztés és dagasztás nélkül készül, csupán 30 perc pihentetést igényel a massza, majd kezdődhet is a sütés. Légy résen, vigyázz, véletlenül se süsd túl, mert akkor oda az a bizonyos álompuha textúra. A kész fánkokat porcukorral vagy fahéjas porcukorral meghintve kínáld, de lekvárral vagy csokikrémmel is kipróbálhatod.
A túrót szűrőn törjük át. Utána adjuk hozzá a tojást, tejfölt, lisztet, sót, cukrot, szódabikarbónát, citrom levét és reszelt héját. Az egészet keverjük alaposan össze, majd lefedve 30 percre tegyük hűtőbe.
A pihentetés után a kezünkkel vagy fagyiadagoló segítségével formázzunk golyókat a masszából, és bő, forró olajban süssük szép aranybarnára.
A kész fánkot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó és videó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu