
Izgalmas street food Japánból: pankomorzsába forgatott hús kerül a szendvicsbe
A rántott húst mindenki szereti, ahogy a frissensülttel megpakolt szendvicset is, a japán verziót pedig imádni fogod.
A koreai rántott hús világhírűvé nőtte ki magát. A finomság sokféle recept szerint kipróbálható, a leggyakrabban a csirke csontosabb részeit forgatják panírba, amely mellé intenzív ízű szósz is jár. Most egy igazán különleges receptet ajánlunk, melyben csirkemellfalatkák pihennek fűszeres pácban, majd lisztes bundában sülnek készre, és utána jöhet az a bizonyos híres máz.
A hús rendkívül ízletes, köszönhetően a pácnak és a fűszeres-édes máznak, de lehet még fokozni az ízeket! Ha szeretnéd, a lisztes bundához is adhatsz 1 teáskanál Cayenne-borsot, őrölt fekete borsot, reszelt fokhagymát és gyömbért. Az elkészült koreai, ropogósra sült csirkét rizzsel kínáld, vagy dobj össze belőle egy vagány szendvicset, amelybe káposztasaláta is kerül.
A húst tetszés szerint vágjuk csíkokra vagy kockákra. Ezután forgassuk hozzá a sót, borsot, fokhagymát, gyömbért, Cayenne-borsot, és öntsünk rá annyi tejet, amennyi ellepi. A húst lefedve tegyük hűtőbe néhány órára.
A lisztet mérjük keverőtálba, és forgassuk egybe az étkezési keményítővel. Ebbe a keverékbe forgassuk bele a húsdarabokat, majd bő, forró olajban süssük szép aranybarnára.
A máz hozzávalói közül először a szezámolajat öntsük magas falú edénybe, és forrósítsuk fel. Ezután dobjuk rá a gyömbért, fokhagymát, koreai chilipasztát, szójaszószt, rizsbort, mézet, almaecetet és a barna cukrot. Az egészet alaposan keverjük össze, és néhány perc alatt főzzük sűrűre. (Mondhatjuk, hogy rottyanásig, amíg szép fényes színt kap a máz.)
A mázt még mindig hagyjuk a tűzhelyen, és forgassuk hozzá a sült csirkedarabokat, majd tálaljuk.
Tálalásnál pirított szezámmaggal és fenyőmaggal is megszórhatjuk a húst.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu