Különleges körtelekvár gyömbérrel fűszerezve - Húsok mellé is finom

körtelekvárcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lédús körtéből készül a lekvár, kicsit különlegesebb alapanyaggal bolondítva, kifejezetten ínyencek számára.

A lekvárok színes világában, a hagyományos nagyiféle édes finomságok örök kedvencek maradnak, azonban mindig akadnak olyanok, akik különlegesebb ízekre vágynak, nekik a klasszikus barack-, vagy szilvalekvár bármily hihetetlenül is hangzik, unalmas lehet. Ők azok az ínyencek, akik valami pluszra vágynak, szeretik az izgalmas ízkombinációkat, az olyanokat, mint a most következő körtelekvár.

A lédús gyümölcs mellé kis darab, körülbelül 2-3 centiméteres gyömbért reszelünk. A gumó fűszeres zamata nagyon jól illik a körte édességéhez, kenhetjük az így készült lekvárt pirítósra, de a gyömbér fűszeressége miatt húsok mellé is kínálhatjuk. Ha még merészebbek akarunk lenni tökmagot is keverhetünk a lekvárba, ha viszont kissé lágyabb aromákat akarunk a körtéhez csempészni, akkor vaníliakivonat, vagy fahéj kerüljön mellé.

Körtelekvár gyömbérrel

körtelekvárct

Hozzávalók 3 darabhoz

  • 1.5 kiló darabolt körte
  • 50 dekagramm cukor
  • 1 darab citrom
  • 1 kis darab gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

Megtisztítjuk a körtéket, a magházat eltávolítjuk, utána feldaraboljuk és főzőedénybe tesszük, a cukorral és a citrom facsart levével összekeverve, gyakori kavargatás mellett főzzük. Amikor a körte levet enged, a reszelt gyömbér is a fazékba kerül, majd amikor már puha a gyümölcs, botmixerrel ízlésünk szerint leturmixoljuk, hagyhatjuk kicsit darabosra, vagy teljesen teljesen pépesre. A kész lekvárt tiszta befőttes üvegekbe adagoljuk, tetejét rácsavarjuk, majd fejtetőre állítva hagyjuk 20-30 percig, után jöhet a száraz dunszt, majd tegyük hűvös helyre a kész lekvárt.

A receptben írt mennyiség körülbelül 3-4 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére lesz alkalmas.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük