Különleges körtelekvár gyömbérrel fűszerezve - Húsok mellé is finom
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Pankomorzsában sült mézes-mustáros csirkecsíkok: a hús vajpuha lesz
Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Lédús körtéből készül a lekvár, kicsit különlegesebb alapanyaggal bolondítva, kifejezetten ínyencek számára.
A lekvárok színes világában, a hagyományos nagyiféle édes finomságok örök kedvencek maradnak, azonban mindig akadnak olyanok, akik különlegesebb ízekre vágynak, nekik a klasszikus barack-, vagy szilvalekvár bármily hihetetlenül is hangzik, unalmas lehet. Ők azok az ínyencek, akik valami pluszra vágynak, szeretik az izgalmas ízkombinációkat, az olyanokat, mint a most következő körtelekvár.
A lédús gyümölcs mellé kis darab, körülbelül 2-3 centiméteres gyömbért reszelünk. A gumó fűszeres zamata nagyon jól illik a körte édességéhez, kenhetjük az így készült lekvárt pirítósra, de a gyömbér fűszeressége miatt húsok mellé is kínálhatjuk. Ha még merészebbek akarunk lenni tökmagot is keverhetünk a lekvárba, ha viszont kissé lágyabb aromákat akarunk a körtéhez csempészni, akkor vaníliakivonat, vagy fahéj kerüljön mellé.
Körtelekvár gyömbérrel
Hozzávalók 3 darabhoz
- 1.5 kiló körte darabolt
- 50 dekagramm cukor
- 1 darab citrom
- 1 kis darab gyömbér
Elkészítés:
Megtisztítjuk a körtéket, a magházat eltávolítjuk, utána feldaraboljuk és főzőedénybe tesszük, a cukorral és a citrom facsart levével összekeverve, gyakori kavargatás mellett főzzük. Amikor a körte levet enged, a reszelt gyömbér is a fazékba kerül, majd amikor már puha a gyümölcs, botmixerrel ízlésünk szerint leturmixoljuk, hagyhatjuk kicsit darabosra, vagy teljesen teljesen pépesre. A kész lekvárt tiszta befőttes üvegekbe adagoljuk, tetejét rácsavarjuk, majd fejtetőre állítva hagyjuk 20-30 percig, után jöhet a száraz dunszt, majd tegyük hűvös helyre a kész lekvárt.
A receptben írt mennyiség körülbelül 3-4 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére lesz alkalmas.
Fotó: Getty Images