Különleges, körtés-kéksajtos pizza: tökéletes vendégváró is lehet

4
Nyomtatás
kortes-keksajtos-pizza
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Körte, prosciutto és gorgonzola egy pizzán? Naná, és épp itt az ideje, hogy ezt a különleges, sós-édes változatot te is kipróbáld akár vacsorára, akár ünnepi előételként!

A gorgonzola karakteres íze szinte bármit feldob, tökéletes kiegészítője lehet a különböző ételeknek. Ezúttal egy pizzát dobtam fel vele és némi körtével, aggodalomra azonban semmi ok, mert bár ez a variáció húsmentes, egy kis prosciuttóval bármikor megspékelheted.

A kéksajt és a körte önmagában is remekül passzolnak egymáshoz, ráadásul ezt a pizzát karamellizált hagyma is megkoronázza.

Körtés-kéksajtos pizza

kortes-keksajtos-pizza

Hozzávalók 8 szelethez

A karamellizált hagymához:

  • 2 tk. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 kk.

A pizzához:

  • 1 adag pizzatészta (recept a leírásban)
  • 1 tk. olívaolaj
  • bors
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 db körte
  • 50 g gouda sajt
  • 50 g mozzarella sajt
  • 25 g gorgonzola sajt
  • 3 szelet (opcionális) prosciutto
  • opcionális fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 230 fokra. Egy tepsit permetezzünk be olajjal, majd tegyük félre.

A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk vékony szeletekre. A körtét mossuk meg, vágjuk félbe, majd óvatosan magozzuk ki. A körtét ezután vágjuk vékony szeletekre és tegyük félre. A goudát és a mozzarellát reszeljük le.

Egy nagy serpenyőbe öntsünk bele 2 teáskanál olívaolajat. Közepes lángon hevítsük fel, majd adjuk hozzá a hagymát, és addig karamellizáljuk, amíg aranybarna színű lesz. Ez kb. 15-20 perc.

Készítsük el a pizzatésztát, amihez pontos útmutatást itt találunk.

Az elkészült pizzatésztát nyújtsuk ki, kenjük meg a tetejét egy teáskanál olívaolajjal, majd szórjuk meg sóval, borssal és friss kakukkfűvel. Ezután mehetnek rá a reszelt sajtok, végül pedig a gorgonzolát is morzsoljuk rá.

A körteszeleteket egyenletesen tegyük rá a pizzára, végül pedig mehet rá a karamellizált hagyma is.

Mielőtt betennénk a sütőbe, még szórjuk meg fenyőmaggal is, majd süssük ropogósra kb. 10-15 perc alatt.

A sütőből kivéve rögtön tálaljuk, amíg még meleg. Aki szeretné, tépkedjen rá prosciuttót is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon