Villámgyors, fűszeres sajtgolyók sütés, főzés nélkül: tökéletes borkorcsolya

sajtgolyo-receptje
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A színes, csábító sajtgolyók könnyen összeállítható partifalatok, amit senki nem fog visszautasítani.

A sajtgolyók ellenállhatatlanok, ráadásul könnyedén, ízlés szerint variálhatók. Kínálhatod sültek, saláták mellé, de akár kenceként pirítóshoz is.

Még izgalmasabbá teheted a golyókat, ha a tehéntúró felét juhtúróra cseréled. Lehetőleg többféle sajtból készítsd, és érdemes egy karakteresebbet is beletenni a masszába. A füstölt mellé vagy helyett keverhetsz bele camembert-t vagy akár márványsajtot is.

A sajtgolyók önmagukban is finomak, ám a hempergetés során válnak igazán különlegessé. A külsejükre kerülhet pirospaprika, bors, snidling, kapor, petrezselyem, mák, darált keksz, bacon és sajt együtt, dió vagy bármi, amit el tudsz képzelni hozzá. 

Nagy előnye, hogy a hűtőben napokig eláll, így előre is elkészítheted. Jól csúszik rá a bor, a pezsgő és a sör is. 

Fűszeres sajtgolyók

fuszeres-sajtgolyo-receptje

Hozzávalók 20 darabhoz

A sajtgolyóhoz:

  • 10 dkg trappista sajt
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 25 dkg túró
  • 20 dkg krémsajt
  • 3 evőkanál tejföl
  • szerecsendió
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma

A forgatáshoz:

  • szezámmag
  • pirospaprika
  • petrezselyem
  • zöldfűszerek
Recept idők

Elkészítés:

A sajtokat reszeljük egy tálba, adjuk hozzá a villával áttört túrót, a krémsajtot és a tejfölt. Keverjük össze villával, jól formázható masszát kell kapnunk. Ha szükséges, lágyabbá tejföllel tehetjük. Ízlés szerint fűszerezzük borssal, szerecsendióval, tegyük hozzá az átpréselt fokhagymát. Kóstoljuk meg, ha szükséges, dobhatunk hozzá még kevés sót.

Tegyük a hűtőbe legalább fél órára, hogy könnyebben formázható legyen. A pihentetés után a masszából nedves kézzel készítsünk kisebb golyókat.

A forgatáshoz a hozzávalókat tegyük kis tálakba, és hempergessük meg bennük a sajtgolyókat. Rendezzük tálcára, és tálalásig tartsuk a hűtőben.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük