Nagyon sajtos, fokhagymás lepény leveles tésztából: önmagában is isteni

kéksajtoslepény
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a krémesre sült fokhagyma a lepénykenyér lelke, az sem mindegy, mivel ízesíted, a karakteres kéksajt fűszerként is funkcionál.

Habár nem annyira gyors, nagyon egyszerű receptről van szó, kevés alapanyagból készül, ízeiben viszont elképesztően összetett. Bár eddig azt hittem, a leveles tésztás krumplis lepénynél nem fogok finomabbat készíteni mostanában, ez a fokhagymás változat még azt is lekörözte. 

A fokhagyma egyszerű alapanyag, mégis nagyon különleges lehet, ha jól van elkészítve: most nem nyersen került a tésztára, hanem krémesre sütve. Az egész fokhagymafejeket alufóliába csomagolva kell a sütőbe tenni, míg a gerezdek egészen puhák, szinte kenhetőek nem lesznek. A hőkezelés hatására a fokhagyma elveszti a csípősségét, úgyhogy ne félj az alább megadott mennyiségtől, nem lesz sok vagy bántó az íze, pont ennyivel lesz tökéletes.

A sült fokhagyma mellett kétféle zöldfűszer és kéksajt emeli köbre az ízélményt. Előbbiekből érdemes frisset használni, de ha nem jutsz hozzá, szárítottal sem lősz mellé. A kéksajtot semmiképp se helyettesítsd mással, nagyon sokat dob a végeredményen.

Fokhagymás lepény

fokhagymslepény

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 gramm leveles tészta
  • 200 gramm mozzarella sajt
  • 50 gramm kéksajt
  • 0.5 tk rozmaring
  • 0.5 tk kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A fokhagymafejek tetejét vágjuk le úgy, hogy láthatóak legyen a gerezdek, locsoljunk rájuk egy kevés olívaolajat, szórjunk rájuk egy csipet sót.

Csomagoljuk őket alufóliába, és tegyük egy tepsire.

Toljuk a sütőbe, süssük 35-40 percig, míg teljesen puhák lesznek a gerezdek. Hagyjuk hűlni.

Ha picit hűlt, a krémesre sült gerezdeket nyomjuk ki a héjból, majd egy villával pépesítsük, 1 evőkanál olívaolajjal keverjük el.

A leveles tésztát nyújtsuk kb. 30x35 centis téglalappá, tegyük egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire, majd szurkáljuk meg villával. Tehetünk rá nehezéket is, hogy ne púposodjon fel. Süssük 8-10 percig minden nélkül, míg az alja barnulni nem kezd.

Vegyük ki a sütőből, kenjük rá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a fűszereket, a mozzarellát és a morzsolt kéksajtot. 

Toljuk vissza a sütőbe 7-10 percre, míg a sajtok megolvadnak. 

Vágjuk kockákra, tejfölös mártogatóssal kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük