Krémes francia hagymaleves: ropogós pirítóssal kínáld

4
Nyomtatás
francia-hagymaleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nincs is annál jobb, mint egy hűvös, őszi este elszürcsölni egy tányér forró levest. Ezúttal a választásunk a francia hagymalevesre esett, amelynek nélkülözhetetlen társa egy szelet ropogós pirítós is.

Ez a franciák által igen kedvelt leves nagyon finom, miközben pofonegyszerűen elkészül. Ebédre vagy vacsorára is fogyasztható, és egy szelet ropogós pirítóssal lesz tökéletes.

Nem igényel bonyolult hozzávalókat sem, csak olyanokat, amelyek általában megtalálhatók a kamrában: vöröshagyma, fokhagyma, liszt, alaplé és persze a fehérbor. És ne felejtsük el a végén még egy kis reszelt sajttal is meghinteni!

Krémes, francia hagymaleves

francia-hagymaleves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 50 g vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1 tk. kristálycukor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. búzaliszt
  • 250 ml fehérbor
  • 1.2 l marhaalaplé

A tálaláshoz:

  • 0.5 db bagett
  • 140 g kemény sajt
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg. A vöröshagymákat vágjuk félbe, majd nagyon vékony szeletekre. A sajtot reszeljük le és tegyük félre.

A vajat olvasszuk fel egy nagy lábasban. Adjuk hozzá a vöröshagymát, és fedő alatt, kb. 10 percig dinszteljük.

Adjuk hozzá a cukrot, és gyakori keverés mellett dinszteljük további 15-20 percig, vagy amíg nem karamellizálódik. Figyeljünk rá, hogy a hagyma le ne égjen.

Ezután, az utolsó 3-4 percben, adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket is fokhagymanyomón átpréselve, végül pedig hintsük meg a liszttel, és keverjük csomómentesre.

Emelve a hőn, folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a bort és az alaplevet.

Pár percig keverjük a levest, majd csökkentsük a hőt alacsonyra, és fedő alatt főzzük további 15-20 percig.

A levest tálaljuk forrón, egy-két szelet ropogós pirítóssal, és egy kis reszelt sajttal is meghinthetjük.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon