Szaftos, fűszeres curry csirkemellel és csicseriborsóval: köretre sincs szükség mellé
A szaftos csirkés-csicseriborsós curryben nemcsak az a jó, hogy hihetetlenül finom, hanem az is, hogy bő fél óra alatt az asztalra kerül.
Isteni, laktató és fűszeres egytálétel a curry, amelyet általában húsosan készítenek, de a vegetáriánusoknak sem kell nélkülözniük ezt az összetett ízvilágot, mert húsmentes változatban is megfőzheted, például teljesen egyszerű krumpliból. Bármilyen fajta jó hozzá, de a kicsit lisztesebbekből érdemes választani.
Ne paprikás krumplira gondolj, annál jóval ízgazdagabb ez a curry, sokféle erőteljes fűszert fogsz benne egyszerre érezni. Ha vega vagy és a gombát is szereted, ezt a zöldségeset is próbáld ki, nemcsak finom, hanem fehérjegazdag is.
Érdekesség, hogy a curry kifejezés csak Indián kívül használatos, az angolok nevezték így el ezeket az ételeket, itthon a fűszerkeveréket hívják így.
A hagymát vágjuk apróra, a paradicsomot és a krumplit kockázzuk fel.
Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat vagy a ghee-t. Ghee-t házilag is tudunk készíteni, ennek az az előnye, hogy laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Ha felforrósodott a zsiradék, adjuk hozzá az édesköménymagvakat, és pirítsuk néhány percig. Ezután jöhet a hagyma, amelyet 5 percig dinszteljünk. Dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát, chilit és a gyömbért is, és további 1 percig dinszteljük. Keverjük hozzá a paradicsomot és a kurkumát, sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paradicsom össze nem esik. Forgassuk hozzá a chiliport, a garam masalát, a mustármagot és a koriandert, majd pároljuk további 2-3 percig.
Adjuk hozzá a krumplikockákat, forgassuk össze a többi hozzávalóval, és pároljuk 3-4 percig. Öntsük rá a vizet, szórjuk bele a currylevelet, majd takarjuk le az edényt, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Időnként keverjük át. (Currylevél helyett reszelt lime-héjat is használhatunk.)
Ha megfőtt, vegyük le a tűzről, hagyjuk rajta a fedőt még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt díszítsük apróra vágott friss korianderrel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu