10 egészséges és változatos halas fogás – Tengeri és folyami is van közte
Unalomig ismételtük már, hogy messze nem fogyasztunk annyi halat, amennyit kellene, reméljük, ez a válogatás meghozza a kedved hozzá.
A halat érdemes minél többször beiktatni az étrendedbe, hisz kiváló fehérjeforrás, a tengeri fajták pedig omega-3 zsírsavban is gazdagok. Ha változatosabbá tennéd a halétkeket, ne csak panírozva és sütve fogyaszd. Próbáld ki a halpogácsát is! A fogást krumpli teszi még laktatóbbá.
Fontos, hogy friss, minőségi halat válassz! A tőkehal kiváló alapja lehet a pogácsának. Finom, enyhén édeskés az íze, és jól fűszerezhető. Ha nincs kedved párolni, halkonzervvel is helyettesítheted. Az étel nagy előnye még, hogy tepsiben sül, így nem terheli meg a gyomrot.
Tálaláskor citromlével is meglocsolhatod. A különféle saláták, szószok jól mennek hozzá.
A megpucolt krumplit vágjuk karikákra vagy kockára, és sós vízben főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt. Még melegen törjük össze.
A halat kevés olajon pároljuk meg, és villával nyomkodjuk szét.
Egy nagy tálban keverjük össze a megtört krumplit, a halat, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, az aprított petrezselymet vagy kaprot, és a sót, borsot. Formázzunk pogácsákat a masszából, és rendezzük egy olajjal vékonyan kikent tepsibe.
Süssük a halpogácsákat előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg szép aranybarnára sülnek és ropogósak lesznek.
Hagyjuk őket egy kicsit hűlni, majd tálaljuk szósszal vagy salátával.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu