A leggyorsabb és legegyszerűbb krumplis pogácsa - Se keleszteni, se hajtogatni nem kell

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pogácsa halála a kiszáradás, a bolti verziók általában már azon az útvonalon megteszik ezt, míg hazahozzuk őket a péktől, de mindegy is, mert túl sósak és nagyon margarinízűek. 

Pedig a jó pogácsa minden sós nassolnivaló királya, az állófogadásokon úriemberek képesek verekedni érte, zsúrokon gyerekek őrülnek meg tőle, és a locsolók is nagyon hálásak lesznek, ha ilyet kapnak a pálinka mellé. A krumplis verzió talán a legjobb mind közül, mert minél több burgonya kerül a pogácsa tésztájába, annál több ideig marad nedves és friss. Másnap is.

A leggyorsabb, kelesztés- és hajtogatásmentes verzió

Sok verziója létezik, ez itt a leggyorsabb, kelesztés nélküli, hiperegyszerű, három összetevős, maradékokat is befogadó recept. A legjobb héjában főtt, még forrón pucolt, majd áttört krumpliból, de maradék főtt krumpliból, krumplipüréből is simán el lehet készíteni.

Sem keleszteni, sem hajtogatni nem kell, csak összegyúrni a krumplit a liszttel és a vajjal (zsírral), sózni, kicsit hagyni pihenni, majd nyújtani, szaggatni és sütni. Reméljük a locsolóknak is segít majd és felszívja a felesleges mennyiségű alkoholt.

Krumplis pogácsa

krumplis poga csarecept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 500 gramm krumpli
  • 250 gramm vaj
  • 250 gramm liszt
  • 1 evőkanál
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A főtt krumplit áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd elmorzsoljuk a vajjal, liszttel és sóval, és tésztát gyúrunk belőle. Becsomagoljuk, hogy ki ne száradjon. Két-három órát pihentetjük a hűtőben, majd sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, lekenjük a felvert tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben megsütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük