Így készül az egyszerű, krumplis tésztájú olasz fánk, a zeppola
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zeppola olasz fánknak két variációja hódít, a legismertebbet Szent József fánkjainak szokták nevezni, Olaszország déli részén nagyon kedvelt csemege, de van egy másik, sokkal szerényebb zeppola, melynek tésztájába krumpli kerül.
Régen a déli olasz vidéken az volt a szokás, hogy tél vége felé nagy ünnepeket, lakomákat tartottak, ahol a bőséges asztalokon mindig volt zeppola. Szicíliában még ma is tartanak különleges mulatságokat, március 19-én a sziget védőszentjére, Szent Józsefre emlékeznek, azonban 1968 óta mást is ünnepelnek az olaszok ezen a napon, az édesapákat.
Ezen a jeles napon az apák tiszteletére szoktak zeppola-t készíteni a családok, melynek két változata is hódít. Az ismertebb Szent József fánk hasonlóan készül, mint az égetett tészta, bőséges vaníliakrémmel van megpakolva, a tetején pedig amaréna meggy díszeleg. A látványos csemege mellett egy egyszerűbb zeppola is létezik, krumplis tésztájú kis gombócok fahéjas cukorba hempergetve.
A fahéjas cukor és a fánk tökéletesen illenek egymáshoz, édesburgonyás pampuskához is tökéletesen passzol, nem lehet vele mellényúlni. A zeppola simán, cukros bundában is fantasztikus, de az édes kis gombócok készülhetnek csokimázzal, vagy lekvárt is kínálhatunk melléjük.
Zeppola
Hozzávalók 6 személyre
Zeppola
- 40 dekagramm liszt
- 25 dekagramm főtt burgonya
- 5 dekagramm vaj
- 3 darab tojás
- 5 dekagramm friss élesztő
- 3 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 1 deciliter langyos víz
- olaj a sütéshez
Tálalás
- fahéjas porcukor a hintéshez
Elkészítés:
A burgonyát főzzük meg, pucoljuk meg, majd még melegen villával vagy krumplinyomóval törjük össze.
Az élesztőt a langyos vízben futtassuk fel, a vízben keverjünk el 1 teáskanálnyi cukrot.
Vegyünk elő egy tálat, mehet bele az összes hozzávaló: liszt, só, cukor, krumpli, vaj, tojás és a felfuttatott élesztő, az alapanyagokat alaposan dolgozzuk össze, majd fedjük le, tegyük meleg helyre 60 percre, hogy a tészta szépen megkeljen.
Vegyünk elő egy nagyobb tálcát vagy tepsit, a tésztából formázzunk gusztusos kis gombócokat, és helyezzük őket a tálcára 30 percre pihenni. Ezután bő olajban süssük aranybarnára a fánkokat, majd hempergessük meg őket fahéjas porcukorban.
Fotó: Getty Images