Tepsis csirkemell paradicsommal sütve: sok sajt pirul a tetején
Ha kétféle sajttal szórod meg a csirkemellet, még finomabb lesz a végeredmény.
Ennek az ételnek az eredeti, spanyol neve „ropa vieja”, ami tükörfordításban annyit jelent, hogy „régi ruha”. Hogy miért kaphatta ezt a nevet egy étel? Nos, valószínűleg amiatt a hasonlóság miatt, amit a tépett marhahús és a kopott, rongyos ruhák közt látott meg valaki egykoron. Ez azonban ne tévesszen meg, egy isteni, ízletes ételről van szó!
A legtökéletesebb húsválasztás hozzá a flank steak, ami amellett, hogy minőségi, még megfizethető is. Mindezt pedig még megspékeljük mindenféle fűszerrel, egy kis paradicsommal és némi fehérborral is.
A steaket vágjuk 4 téglalap alakú darabra, majd dörzsöljük be minden oldalukat a megadott mennyiségű só felével.
Vegyünk elő egy nagy lábast vagy fazekat, és forrósítsuk fel benne az olaj felét. A steakdarabokat oldalanként 2-2,5 perc alatt süssük meg, avagy kérgesítsük.
Ha a steak elkészült, szedjük őket egy tányérra, és tegyük félre.
A kaliforniai paprikát mossuk meg, a hagymát tisztítsuk meg a héjától. A paprikát és a hagymát is vágjuk apró darabokra. A paradicsomot szintén mossuk meg és vágjuk apró kockákra. Az olajbogyókat vágjuk apró darabokra.
Ugyanabban az edényben, amiben a steakeket lesütöttük, hevítsük fel a maradék olajat és dobjuk rá a paprikát, illetve a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a maradék sót. Pirítsuk őket együtt kb. 5 percig.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát megtisztítva és nyomóval áttörve, a paradicsompürét, a füstölt paprikát, a köményt és az oregánót. Keverjük át alaposan, és főzzük 5-10 percig közepes vagy alacsony lángon, ameddig a zöldségek enyhén megpuhulnak.
Ezután adjuk hozzá a fehérbort, és addig főzzük folyamatos keverés mellett, ameddig a folyadék a felére nem csökken. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot és a babérleveleket.
Ebbe a mennyei alapba pakoljuk bele a marhahúsdarabokat, adjunk hozzá vizet, éppen csak annyit, amennyi ellepi a húst. Forraljuk fel egyszer, majd vegyük le alacsonyra a lángot.
Fedő alatt pároljuk a húst addig, amíg két villával könnyedén szétszedhetővé válik. A hús főzési ideje kb. 2-3 óra.
Ha a hús omlósra főtt, szedjük ki egy tányérra, villával szedjük szét, majd keverjük bele a pörköltös szószba. Forraljuk fel, és egészen addig főzzük, amíg a szaft el nem éri a kívánt sűrűséget. Ez kb. 5-10 percet vesz igénybe.
Utolsó lépésként adjuk hozzá az olajbogyódarabokat, főzzük további 5-10 percig, hogy az olajbogyó íze is elvegyüljön a többi mennyei fűszerrel, majd már tálalhatjuk is.
Köretként rizst – akár curryst is –, babot vagy sült főzőbanánt szokás mellé kínálni, a tetejét meghintve frissen aprított korianderlevéllel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu